Malo poduzetništvo bilježi sve bolje rezultate

Rezultati su predstavljeni na stručnom skupu o malom poduzetništvu u Hrvatskoj 'Mali su veliki', održanog u sklopu Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma, u organizaciji tvrtke e Wer liefert was (WLW), u suradnji s Financijskom agencijom, HUP-om i Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva.





Prema rezultatima istraživanja Financijske agencije za razdoblje od 2002. do 2006. godine, koje je predstavio voditelj FINA-ina centra za registre Dragutin Kovačić, grupacija malih poduzetnika još je 2002. godine imala kumulativni gubitak, a od 2003. počinju pozitivni poslovni rezultati i stope rasta veće od stopa za ukupno gospodarstvo.





Neto gubitak poduzetnika iz malog gospodarstva, kaže Kovačić, u 2002. godini iznosio je 915 milijuna kuna, a u 2006. ostvarili su dobit od 5,46 milijardi kuna.





Istovremeno, u 2006. u odnosu na 2002. godinu broj poduzetnika iz sektora malog gospodarstva povećan je za 23,4 posto, broj zaposlenih za 81.471, tako da je prošle godine 94 posto svih poduzetnika u Hrvatskoj bilo iz skupine malog gospodarstva. Oni su zapošljavali 64,7 posto svih zaposlenih, a njihovi ukupni prihodi činili su 42 posto prihoda svih poduzetnika.





No sjenu na ove dobre pokazatelje, rečeno je na skupu, baca činjenica da većina izvora financiranja za rast malog poduzetništva u Hrvatskoj ne dolazi iz poduzetničke akumulacije, veće je riječ o tuđim sredstvima, dakako najčešće kreditima.





To pak za posljedicu ima opterećenost kamatama i slabljenje likvidnosti, koja je u malom poduzetništvu niža nego u ukupnom gospodarstvu. Konkretno, rok naplate potraživanja za male poduzetnike je 83 dana, a to je više od prosjeka ukupnog gospodarstva.





Na skupu je predstavljena i publikacije '505 najuspješnijih malih poduzetnika' po kriteriju novostvorene vrijednosti te indeks poslovne izvrsnosti, prilagođen hrvatskim uvjetima.

Najuspješnijih deset malih poduzetnika u publikaciji su tvrtke C.I.O.M., Auto Zubak, Zvonimir Security, RVR - uslužne djelatnosti, Bina - Fincom, Vjesnik - naklada, Dekra, Arbor Informatika, SDA i Hrvatsko mirovinsko investicijsko društvo.







NT/Hina
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 06:32