Mama me naučila da budem dama

Jelena Rozga prvi je put u životu u središtu pravog skandala. Krhkoj tridesetogodišnjoj plavuši osporava se prva nagrada u solističkoj karijeri, grand prix Splitskog festivala za lanjsku najizvođeniju festivalsku skladbu “Gospe moja”. Tomo Mrduljaš, direktor festivala, nagradu je dodijelio prema podacima dobivenima od liste Hrvatske udruge skladatelja i ZAMP-ove (Zaštita muzičkih autorskih prava) liste.



Međutim, nekoliko dana nakon završetka festivala, na kojem je Jelena čvrsto stisnula svoju nagradu, ispostavilo se da je prema podacima treće muzičke udruge - one za zaštitu izvođačkih prava, tzv. HUZIP-a - najizvođenija pjesma “Na po mi srce živi” koju je lani otpjevala druga plavuša - Danijela Martinović.



Danijela je medijsku buru potpirila riječima da je u srcu znala da je to tako i da njoj nagrade ne trebaju, a Jelena dosad ništa nije željela komentirati. Prvu izjavu na tu temu dala je u razgovoru za Studio u kojem je povjerila i zašto joj je na estradi najbolja prijateljica Severina Vučković te otkrila zašto je njezin krevet još prazan premda bi, kako je rekla, voljela da napokon prestane biti sama ispod lancuna.



• U ovom ste poslu već 12 godina. Dosad je bilo tračeva vezanih uz vas, ali ne i velikih skandala poput optužbe da ste drugoj pjevačici ukrali zasluženu nagradu. Kako se nosite sa svojim prvim skandalom?



- Hvala na pitanju, ali ja se nemam s čime nositi. Ako nekoga nešto zanima u vezi s mojom nagradom, neka se obrati ZAMP-u.



• Ovo vam je prva nagrada u solističkoj karijeri koju ste započeli prije dvije godine. Koliko vam ovo priznanje znači?



- Znači mi neizmjerno mnogo jer je ovo nagrada publike za najizvođeniju pjesmu. Ja zbog publike i radim ovo što radim, a i prije nego što mi je uručena nagrada znala sam da je ‘Gospe moja’ pravi hit. Ta se pjesma vrtjela na svakom kantunu, djeca su me zvala moleći me prazne matrice jer su upravo tu moju pjesmu odabrala za izvođenje na svojim malim dječjim festivalima. Nagradu držim doma, na televizoru, i svaki put kada je pogledam, milo mi je oko srca. Velika je sreća imati u svojem repertoaru tako krasnu pjesmu.



• Zašto zapravo odbijate komentirati polemiku koja se digla oko vaše nagrade? Osjećate li se krivom?



- Ni najmanje. Ne želim previše komentirati jer ne želim svim tim pustim pričama davati značaj. To je ispod mojeg nivoa.



• Ipak, kako se osjećate kad u novinama pročitate da ste nagradu ukrali?



- Nikom ništa nisam ukrala. Nikad, pa ni sada. Kao mala nisam bez plaćanja u dućanu uzela ni žvakaću gumu, a kamoli da bih nekom uzela njegovo priznanje. Tako me mama odgojila, a odgojila me i tako da budem dama, što i jesam. Ne bi, smatram, bilo damski da se upuštam u isprazne polemike, a nemam ni potrebe za tim jer je istina jasna kao dan. Direktor festivala na kojem sam pjevala odlučio je ne dodjeljivati nagrade za pjesme s ovogodišnje priredbe kako bi se smanjila tenzija među nama pjevačima. Umjesto toga, odlučio je nagraditi najizvođeniju pjesmu prema ZAMP-ovoj listi. Ispostavilo se da je to pjesma ‘Gospe moja’.



• Novinarima je slatko i to što se ispostavilo da je prema HUZIP-ovoj ljestvici najizvođenija pjesma Danijele Martinović, koja je prije vas pjevala u Magazinu. U kakvim ste odnosima s ostalim pjevačicama koje su prošle kroz taj bend?




- Ljilju Nikoloski slabo poznajem. Ona je u Magazinu bila kad sam ja još bila dite, a poslije je otišla u Ameriku. Slabo, dakle, poznajem nju, ali znam sve njezine pjesme, koje sam pjevala i prije nego što sam došla u Magazin. S Danijelom Martinović sam dobra, a s Ivanom Kovač sam prava prijateljica jer se nas dvije znamo još iz Zagreba, u kojem sam ja neko vrijeme živjela kada sam plesala balet. U doba kada smo se Ivana i ja kao srednjoškolke družile pojma nismo imale da ćemo jednog dana obje, jedna za drugom, završiti u Magazinu.



• Jeste li se čuli s Danijelom Martinović nakon Splitskog festivala?



- Nisam.



• Kako to?



- Pa ni inače Danijela i ja nemamo običaj zivkati se telefonom. Nas dvije družimo se kad se slučajno sretnemo i uvijek su to dobri tulumi.



• S kim ste prijateljica na estradi?



- Moja najbolja prija je Seve. Ona je prekrasna osoba, pravi drug i nema dlake na jeziku. Uvijek ti sve kaže u lice, ništa iza leđa, a ja takve ljude volim.



• Što povezuje Severinu i vas?




- Radimo isti posao, imamo sličan smisao za humor...



A niste ni u ljubavnim vezama.



- A, valjda.



• Jeste li ili niste?




- Nismo. Barem kod mene nema ništa na vidiku po tom pitanju, a koliko mi je poznato, nema ni kod nje.



• Koje su vaše omiljene teme kada se nađete?



- Možda ću vas razočarati. Svi koji nas znaju misle da Seve i ja kad se nađemo pričamo o momcima. A nas dvije umjesto toga pričamo o glazbi i razmjenjujemo recepte. Seve je sjajna kuharica, ja sam tek početnica, ali, kako kažu oni koji su probali moje specijalitete, jako talentirana početnica. Neki sam dan Severini dala recept za lazanje s tikvicama i sirom i rekla mi je da su joj stvarno sjajno ispale. Što se glazbe tiče, sviđa mi se njezin novi album, a ona je ishvalila moju pjesmu ‘Daj što daš’ koju sam nedavno promovirala na Splitskom festivalu.



• A o momcima baš ništa?



- Nešto malo, ipak. Neki smo dan na plaži odvalile razgovor na tu temu i trajao je satima.



• Postoji li među vama ženska ljubomora?



- Ne. Sviđaju nam se različiti muškarci. Našle smo se samo kod Zorana Milanovića, predsjednika SDP-a za kojeg smo obje rekle da ima lijepe oči.





Klara Rožman
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:36