Manolić u Haagu: Tuđman i Milošević vodili dvojnu politiku prema BiH

DEN HAAG - Nekadašnji visoki dužnosnik u hrvatskoj vlasti Josip Manolić izjavio je u srijedu pred Haaškim sudom da su bivši hrvatski i jugoslavenski predsjednik Franjo Tuđman i Slobodan Milošević provodili "dvojnu" politiku prema BiH, jednu koja je bila za očuvanje njezine cjelovitosti, a drugu za podjelu te zemlje.



Manolić je svjedok optužbe na suđenju šestorici bivših čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata. Nekadašnjem premijeru i predsjedniku HR HB Jadranku Prliću, bivšem ministru policije HR HB Valentinu Čoriću, ministru obrane Bruni Stojiću, zapovjednicima HVO-a Milivoju Petkoviću i Slobodanu Praljku te šefu uprave zatvora i logora HVO-a Berislavu Pušiću, ICTY sudi za ratne zločine počinjene u kampanji progona bošnjačkog i drugog nehrvatskog stanovništva s područja samoproglašene HR Herceg Bosne tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993.



Odgovarajući na pitanja suoptuženog Praljka, Manolić je potvrdio da je vlada u Zagrebu pomagala Armiji BiH, da su piloti te vojske obučavani u Zagrebu, a u hrvatskim bolnicama liječeni bošnjački ranjenici. No, dodao je, Tuđman je bio "antimuslimanski raspoložen" i politiku prema BiH prilagođavao je političkim i vojnim okolnostima.



Manolić je rekao da je Tuđman definirao, a "hercegovački lobi" u HDZ-u BiH i Hrvatskoj provodio politiku podjele susjedne države.          (Hina) 







Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 15:05