Manolićev HND prelazi u zagrebački SDP

ZAGREB - Hrvatski nezavisni demokrati, marginalna politička stranka koju su nakon raskola u HDZ-u 1994. osnovali Stjepan Mesić i Josip Manolić, mogla bi se uskoro “utopiti” u SDP.



Počasni predsjednik HND-a Josip Manolić potvrdio nam je jučer informacije da njegov zet Eduard Kunjko, dopredsjednik stranke i šef zagrebakog HND-a, pregovara s Milanom Bandićem o prelasku stranačkog članstva u SDP grada Zagreba.



Ideološki razlozi



Iako je naglasio da pregovore ne vodi on, nego Kunjko, Manolić nam je jučer objasnio da je pristupanje HND-a SDP-u jednostavno priznavanje političkog realiteta, a dodao je i da postoje ideološki i programski razlozi zbog kojih su se HND-ovci odlučili upravo za stranku Zorana Milanovića.



SDP još bez reakcije

- Politčka kretanja u zemlji vode isključivo u dva smjera, prema HDZ-u ili SDP-u, i male stranke jednostavno više nemaju nikakve šanse. HND se stoga, kao stranka koja je sredinom 90-ih bila kvasac demokratskog razvoja u Hrvatskoj, odlučio za SDP. Procjenjujemo da u toj stranci, a ne HDZ-u, možemo nastaviti raditi i na demokratskom razvoju i na tragu ostvarenja programa socijalne države koja je zapisana u našem Ustavu, a do današnjeg dana nije ostvarena - objasnio je Manolić.



U SDP-u još nema službenih reakcija na vijest o pregovorima Milana Bandića sa strankom Josipa Manolića.


Nataša Božić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 20:16