Marulićevi dani od 21. do 28. travnja

SPLIT - Na 19. Marulićevim danima, što će se u Splitu održati od 21. do 28. travnja, bit će izvedeno deset predstava, osam iz Hrvatske i po jedna iz BiH i Mađarske. Izbornica 19. Marulićevih dana, festivala hrvatske drame i autorskoga kazališta je Nenni Delmestre.



Po njezinim riječima, na ovogodišnje Marulićeve dane prijavljena je 31 predstava, ali ona je odabrala deset koje su, po njezinim tvrdnjama, visoke umjetničke razine i atraktivne za publiku.



"U prvi plan izašli su novi dramski tekstovi, a ne klasični", rekla je Nenni Delmestre i istaknula predstavu "Turbofolk", Olivera Frljića koju će izvesti riječki HNK Ivana pl. Zajca, i predstavu "Žaba", Dubravka Mihanovića u izvedbi "Kamernog teatra 55" iz Sarajeva.



Za predstavu "Turbofolk" kazala je da je važna u kontekstu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kada će postati jasnije je li turbofolk istočnjačka, to jest zemljopisna odrednica, ili je "turbofolk u nama - stanje duhova". Po njezinim riječima, predstava "Žaba" jedna je od najboljih poslijertnih priča na ovim područjima i dolazi iz vizure Sarajeva.



Na Marulićevim danima na programu su i sljedeće predstave :"Najbolja juha! Najbolja juha!", koju će u režiji Renea Medvešeka izvesti Zagrebačko kazalište mladih, "Ilijada 2001.", koju će u režiji Filipa Šovagovića izvesti zagrebačko Gradsko dramsko kazalište "Gavela", "Skup", koju će u režiji Joška Juvančića izvesti splitski HNK, "Judith French", koju je režirala Vlatka Vorkapić a izvest će je zagrebački "Ars Septina" i Teatar TNT na Trešnjevci, "Riva i druxi", koju će u režiji Laryja Zappe izvesti Istarsko narodno kazalište iz Pule te riječki HNK Ivana pl. Zajca, "Kauboji", koju će u režiji Saše Anočića izvesti Teatar Exit iz Zagreba; "Djeca sa CNN-a", Amira Bukvića, a izvest će je Glumačka družina "Histrion" iz Zagreba, i "Dundo Maroje", koju će izvesti "Csokonai Theatre" iz Debrecena (Mađarska).



O nagradama Marulićevih dana odlučivat će peteročlani ocjenjivački sud. Ravnatelj Marulićevih dana Milan Štrljić rekao je kako je iskoristio svoje ravnateljsko pravo da izvan konkurencije predloži jednu predstavu, dodajući da se odlučio za  "Spli'ski akvarel" Ive Tijardovića, u režiji Krešimira Dolenčića kojim će se 28. travnja zatvoriti Marulićevi dani.



Ovogodišnji Marulićevi dani, kako je rečeno, imat će i popratni program - okrugle stolove, izložbe i javno čitanje dramskih tekstova, a sudionici Festivala posjetit će na Šolti i tradicionalnu manifestaciju posvećenu čakavskome pjesništvu. (Hina)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 08:04