'Marulićevi dani' od 21. do 28. travnja

SPLIT - Festival hrvatske drame i autorskog kazališta, 18. Marulićevi dani, na kojem će u konkurenciji biti prikazano deset predstava iz jednogodišnje produkcije hrvatskih i inozemnih kazališta, održat će se od 21. do 28. travnja u Splitu.



"Marulićevi dani" zaslužni su za poticanje i promicanje hrvatske dramske riječi, što se vidi i po sve većem broju hrvatskih dramskih tekstova u domaćim kazalištima, izjavio je ministar kulture Božo Biškupić. Više od 49 posto repertoara hrvatskih kazališta u 2006. bilo je bazirano na hrvatskim dramskim tekstovima, dodao je.



Na Marulićevim danima obilježit će se godina posvećena Marinu Držiću, o kojem će se održati okrugli stol, a izvest će se i dva njegova djela - "Dundo Maroje", s kojim se otvara festival i "Skup", izvan konkurencije, koji će ga zatvoriti.



Izbornica programa Željka Turčinovi ć je izvijestila da se ove godine prijavilo 26 predstava iz 21 kazališta, a odabrala ih je deset, iz Hrvatske, Francuske i Makedonije. Osnovni kriteriji za odabir bili su inovativno iščitavanje predloška, visoka umjetnička razina i publika, kojoj smo htjeli dovesti zanimljive i provokativne predstave, rekla je Turčinović.



Među izabranim predstavama su klasici "Dundo Maroje" Marina Držića (zagrebački HNK), "Suton" Ive Vojnovića (Kazalište Marina Držića, Dubrovnik) i "Vučjak" Miroslava Krleže (varaždinski HNK ) te adaptacije "Libar o'libra" Olje Lozice po motivima proze Marka Uvodića (splitski HNK) i "Metastaze" Ive Balenovića i Borisa Svrtana (Satiričko kazalište Kerempuh).



Uvršteno je i pet predstava suvremenih hrvatskih dramatičara - "Život u sjeni banane" Ivana Vidića (Gradsko kazalište Virovitica), "Krijesnice" Tene Štivičić i "Arhetip: Medeja/Žena bomba/Europa" Ivane Sajko (obje iz Zagrebačkoga kazališta mladih), "Komšiluk naglavačke" Nine Mitrović (Dramski teatar Skopje) i "Čehov je Tolstoju rekao zbogom" Mire Gavrana (Teatar Silvia Monfort, Pariz). (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 17:34