VIŠESTRUKE BLAGODATI

MEDITERANSKA KUHINJA DOBRA JE I ZA MOZAK Rezultati velikog istraživanja otkrivaju skrivene učinke maslinovog ulja, ribe, vina...

 Thinkstock

MADRID - Mediteranska kuhinja nije dobra samo za srce nego i za mozak , pokazalo je novo španjolsko istraživanje koje prenosi CNN.

Znanstvenici su u Španjolskoj pratili više od tisuću osoba šest i pol godina i utvrdili su da su sudionici istraživanja koji su bili na mediteranskoj prehrani obogaćenoj orašastim plodovima i maslinovim uljem imali bolje rezultate na kognitivnim testovima od kontrolne skupine koja je bila na prehrani s manjim udjelom masnoća.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

"Utvrdili smo da mediteranska prehrana s maslinovim uljem može smanjiti blage upalne promjene u stijenkama krvnih žila koje su povezane s povećanim rizikom vaskularnih bolesti i kognitivnim oštećenjima", kazao je Miguel Martinez-Gonzalez šef odjela preventivne medicine sa španjolskog sveučilišta Navarra.

U mediteranskoj prehrani nema prerađene hrane i loših masnoća, a vrlo su zastupljene integralne žitarice, orašasti plodovi, voće i povrće, mahunarke, riba i crno vino - sve proizvodi bogati antioksidansima i protuupalnim aktivnim tvarima.

Poznato je da takve namirnice pomažu smanjenju rizika vaskularnih oštećenja, upale i oštećenja u mozgu kao posljedice slobodnih radikala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 08:12