MALI ČAROBNJAK

Messi: Nije bilo lijepo svake noći primati injekciju

Naširoko je poznat problem s kojim se najbolji nogometaš svijeta, Argentinac Lionel Messi, suočavao ponajprije u svojoj dječačkoj dobi.
Spain's midfielder Xabi Alons (R) vies for the ball with Argentina's Lionel Messi (L) during a friendly football match at the Vicente Calderon stadium in Madrid on November 14, 2009. AFP PHOTO/JAVIER SORIANO.
 AFP

U devetoj godini života je 22-godišnjem Messiju evidentiran hormonalni poremećaj rasta, zbog čega je od tog trenutka konstantno (u iduće četiri godine) liječnički tretiran hormonom rasta.

- Biti malen nije zbog mnogo čega tragično, pogotovo ako se čovjek bavi nogometom. U tom smislu se nikada nisam osjećao manje vrijednim ili hendikepiranim - rekao je 169 centimetara visoki (ili maleni) igrač Barcelone i nastavio:

- No, definitivno nije bilo ugodno svake noći dobivati injekcije. Posebno ne kao dijete, kada je to obavljao moj otac Jorge. No, na sve se čovjek (dijete) navikne - reći će nogometni genijalac.

HGH (hormoni rasta) su anaboličko sredstvo koje je Messi sustavno primao u dobi između 9 i 13 godine, te nemaju nikakvu povezanost sa supstancama koje su nedozvoljene vrhunskom sportašu. Da nije primao hormonsku terapiju, tvrde liječnici, ne bi prerastao 160 centimetara.

- Ništa nam ne dopušta da se borimo s genetikom. Pojave li se ipak teškoće u razvoju, možemo pokušati pomoći. Osoba koja ima manjak hormona rasta ima ga cijelog života. Zato je neophodno, može li se, intervenirati čim ranije - izjavio je dr. Diego Schwarsztein, endokrinolog koji je Messija prvi tretirao dok je imao devet godina.

Ono što je bio problem za obitelj Lionela Messija jest financiranje te terapije, jer je ona godišnje stajala 150.000 američkih dolara. Messi je karijeru započeo u Newell's Old Boysima, te je trebao nastaviti u River Plateu, ali je taj klub smatrao financijskim riskantnim preuzeti i odgovornost Messijeva liječenja na sebe.

- Barcelona je klub koja se ponijela na fantastičan način i pomogli su mi u toj mojoj borbi. Tisuće puta sam to ponovio i nikada to u životu neću zaboraviti. Ponijeli su se, ne samo profesionalno, već ljudski maksimalno korektno. Uvijek su znali kako je ispravno ponašati se prema svojim igračima - rekao je Messi i naglašava to svakom prilikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. veljača 2024 17:35