NOVINAR JUTARNJEG S LEGENDOM NA BBC-ju

Michael Johnson: Bolt jest najveći ikad, ali u London dolazi nespreman

 AP

Pozdrav Hrvatskoj, osvojite barem jednu medalju više nego u Pekingu - proučio je u radijski prostor Velike Britanije megapopularni voditelj Richard Bacon.

“Welcome to London Party” ime je emisije kojom je BBC Radio 5 Live na svoj način najavio Olimpijske igre. Jutarnji list bio je jedan od desetak gostiju sa svih krajeva svijeta, a središnje mjesto pripalo je svjetskom rekorderu na 400 metara Michaelu Johnsonu.

Uz pozive slušatelja, razmišljanja turista i novinara, najviše se pričalo o sportu. Očekivanjima i nadanjima od olimpijskog Londona.

Epski obračun

- Najviše me intrigira obračun Bolta i Blakea na 100 metara, i vjerujte mi na riječ, ne znam koga bih izabrao za pobjednika - prokomentirao je Johnson jedan od najiščekivanijih događaja Olimpijskih Igara.

- Uvijek bih se opredijelio za zdravog i spremnog Bolta, ali on danas nije taj, niti je bez pritiska kao 2008. godine. I jedini je koji može nešto izgubiti. Blake, Gay, Gatlin, Powell… svi su oni brzi i svi mogu samo profitirati u tom finalu. Izgube li od Bolta, izgubili su od najvećeg svih vremena.

Johnson je prije četiri godine bio gubitnik od Bolta. Jamajčanin mu je oduzeo svjetski rekord na 200 metara.

- Pripisuje mi se da sam u Atlanti 1996. izjavio kako se još ni pradjedovi ljudi koji će živjeti u trenutku obaranja mog rekorda još nisu niti rodili, ali ja to nikada nisam rekao. Priznajem, zvuči jako kul, ali s moje strane bilo bi to arogantno. Ne budim se s osmijehom jer sam svjetski rekorder niti s pitanjem koliko ću još dugo to biti.

Prije 16 godina pokorio je svijet i na 200 i na 400 metara, ali…

- Nikada u životu nisam otrčao savršenu utrku.

Što se tiče svjetskih rekorda u sprintu…

- Lakše nam ga je istrčati kada nemamo ravnopravnih suparnika. Što je konkurencija jača, razmišljamo više o tome da ne napravimo pogrešku.

Uoči Olimpijskih igara izašlo je obnovljeno izdanje Johnsonove knjige “Gold Rush” u kojoj je intervjuirao 14 velikana poput Comaneci, Jordana, Bolta, Coea, Redgravea, Phelpsa, Hoya, Lennoxa Lewisa… Šampioni se rađaju, a ne stvaraju.

- Zanimljivo mi je da nitko od njih nije trebao psihologa. Poštujem ih, ali vrhunskim sportašima nije potreban. Mi najbolje poznajemo sebe, vrline i nedostatke. Mrzio sam kada me trener hvalio, tražio sam da mi priča samo o mojih pogreškama kako bih se na njih fokusirao.

Johnson je znao i kako se riješiti nervoze.

- Ona je uvijek prisutna, ali sam je znao kontrolirati. Problemi nastaju kada ona počne voditi vas. Jedini strah koji sam doživljavao bila je bojazan da nisam spreman. I zbog toga sam uvijek bio spreman.

Zlatne sprinterice

Čovjek sa zlatnim sprintericama i u 44. godini ima besprijekornu liniju.

- Mršav sam, ali ne trčim. Srce bi me zaboljelo kada bih vidio koliko sam spor.

Ddio nostalgije ipak je prisutan...

- Fali mi adrenalin koji se javlja prije izlaska na stazu, kada se pitam jesam li baš ja taj koji će pobijediti.

Četiri olimpijske i osam svjetskih zlatnih medalja odgovori su na njegovo pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:24