TJEDNE CRTICE

Milinović je zaboravio da HDZ voli šatoraše, ali ne u svojoj kući

 Marko Todorov / CROPIX

Subota 25. kolovoza

Još jednom su nepoznati vandali uništili spomen-ploču Prvom splitskom partizanskom odredu u splitskoj četvrti Plokite. Situacija se ponavlja tako da tzv. hrvatski domoljubi gotovo svake godine uoči dana obilježavanja obljetnice smaknuća (26. 8. 1941.) ponovno “strijeljaju” borce koji su vođeni idealima slobode išli u narodnooslobodilački antifašistički rat. Istina, pretprošle, 2016., nisu razbijali, nego su ploču išarali kukastim križem. Logično bi bilo da posvetu splitskim partizanima uništavaju pobornici talijanskog fašizma, ali, bojimo se da se ovdje radi o domaćim nametnicima.

Nedjelja 26. kolovoza

Marie Collins, jedna od osmero žrtava svećeničkog zlostavljanja koja se u Irskoj sastala s papom Franjom, izjavila je kako je “razočarana” njegovim obećanjima da će provesti reforme, koje ona smatra nedovoljnima. Gospođa Collins je prošle godine podnijela ostavku na dužnost u Papinskom povjerenstvu za zaštitu maloljetnika jer su u Vatikanu odbacili njezin prijedlog za osnivanje posebnog vatikanskog suda koji bi sudio biskupima optuženim za prikrivanje kaznenih djela svećenika.

Gotovo istovremeno, i konzervativni nadbiskup Carlo Maria Viganò optužio je papu Franju da je pet godina prije nego što je prihvatio ostavku američkog kardinala Theodora McCarricka znao da mu se pripisuju optužbe za seksualno zlostavljanje i Svetog Oca pozvao da zbog tog propusta i sam napusti dužnost. Simpatični Bergoglio sve je češće meta, i s lijeva i s desna, a “njegova” Crkva duboko je kompromitirana.

Ponedjeljak 27. kolovoza

Približno tisuću nezadovoljnih radnika Uljanika i 3. Maja stiglo je na Markov trg, gdje su protestirali pred Banskim dvorima, sa zahtjevima za ostavkom Uprave Uljanik Grupe i isplatom srpanjskih plaća. Radnici su uzvikivali “Uprava, odlazi!”, “Ne damo Uljanik!”, a neki su nosili transparente s porukama “Ne želimo u Irsku”, “Uskoče uskoči”, pa jajima gađali zgradu Sabora.

Za to vrijeme njihovi su kolege u Puli izišli na gradske ulice i transparentima i povicima “Lopovi!”, “Di su pare?”, “IDS, mafijo!”, “Uprava, odlazi!” iskazali ogorčenje zbog stanja u Uljaniku i zbog toga što još nisu dobili plaće za srpanj. Razumije se da je Vlada pronašla novac, međutim još čekamo odgovor na pitanje - dokle ćemo plaćati vreću bez dna koja se zove brodogradnja?

Utorak 28. kolovoza

Zagrebačka županija zaposlit će dva dodatna liječnika od 10. rujna u ispostavi Hitne medicinske službe u Zaprešiću kako bi se osigurala nazočnost liječnika 24 sata, objavio je u utorak župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Osim toga, dogovoreno je da će u ispostavi Hitne u Zaprešiću biti zaposlene dodatne dvije medicinske sestre, što će omogućiti da vrata Hitne pomoći budu otvorena 24 sata dnevno. Ovo bi trebala biti dobra vijest, ali nije, jer da bi država i županija konačno počele raditi, trebao se ugasiti jedan 22-godišnji život.

Srijeda 29. kolovoza

Darko Milinović, dugogodišnji lički šerif, uskoro će izletjeti iz HDZ-ova salona. “Mnogo naših župana i predsjednika županijskih organizacija može organizirati autobuse, i više od 4 do 5 autobusa, ali to nije način rješavanja političkih problema i ne želimo da to postane praksa”, poručio mu je Gordan Jandroković, ali izaslanstvo ličkih HDZ-ovaca ipak je nahrupilo u stranačku središnjicu u Zagrebu, uzvikujući prije ulaska u zgradu “Franjo, Franjo” i pjevajući “Zovi, samo zovi”, a predvodio ih je Milinović koji je poručio da traže datum održavanja izbora za čelnika gospićkog ogranka stranke te da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ima njihovu potporu, za razliku od političkog tajnika Gordana Jandrokovića. Zaboravio je da HDZ voli šatoraše, ali ne u vlastitim redovima. Ako ništa drugo, jedan ginekolog više u Lici.

Četvrtak 30. kolovoza

Gradonačelnik Grada Zagreba misli da Milan Bandić nije primitivni seksist. Zagrebačkog gradonačelnika novinari su danas pitali hoće li se ispričati zbog svoje nedavne poruke ženama, kada je ispalio: “Je li vi znate da Bandić svima da? Ja da sam žensko, bio bih najbolje žensko, a ja sam jedan mali muškarac. Ali ja svima dam”. Uobičajeno intelektualno poticajan, obratio se u trećem licu pa odgovorio: “Bandićev altruizam koji živi cijeli život je širok i velik. Oni koji se ne mogu uklopiti u to, ja im nisam kriv. Tko se prepoznao u tome, prepoznao, a tko nije, Bože moj. Ja živim svoj altruizam i moj altruizam nema granica i ne vidim tu ništa sporno”.

Amen.

Petak 31. kolovoza

Ivan Jakovčić, vječno ime hrvatske politike, pretvara se u prvu žrtvu afere Uljanik. Njegov ulazak u idući sastav Europarlamenta trebao je biti rutinsko pitanje, ali čini se da se to neće dogoditi jer je primao novac od Danka Končara. “Stranci Pametno je neprihvatljivo da je gospodin Jakovčić primao novac od firme u vlasništvu gospodina Danka Končara. Smatramo da je to sukob interesa i da zbog toga gospodin Jakovčić ne može biti na zajedničkoj listi za EU izbore”, glasi optužnica i presuda koju je potpisala Marijana Puljak. Kriv ili ne, dugogodišnji šef Istre i IDS-a postao je breme kojeg se sada žele riješiti i njegovi, do jučer, bliski saveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:55