Ministar branitelja blati branitelje

Objavu registra branitelja potiču oni koji najčešće rata nisu ni vidjeli - ustvrdio je ministar branitelja Tomislav Ivić, ironično domećući kako je riječ o pripadnicima famozne Münchenske bojne. Kad tvrdi da bi objavljivanje braniteljskih imena tražili oni koji su rat gledali iz Münchena ili Beča, ministar obmanjuje kao Münchhausen. Usto, njegova je izjava duboko uvredljiva za populaciju kojom ministrira.

Proglašavajući posprdno junacima Münchenske bojne sve koji su za objavu Registra, Tomislav Ivić faktički kao lažne borce etiketira najzvučnija veteranska imena: A ntu Kotromanovića, mladog Jastreba, generala Stipetića, da spomenemo samo nekolicinu iz širokog kruga časnih boraca koji traže dostupnost dosad strogo čuvanih podataka.

Neugodnu situaciju da se razilazi s dokazanim vojnim zapovjednicima ministar pokušava kamuflirati na najgori mogući način: njihovim implicitnim blaćenjem.

Jednako je nezgodna okolnost da ministar zastupa stavove suprotne većini koju bi trebao predstavljati.

Istraživanja, naime, pokazuju da osamdeset posto boraca zagovara dostupnost braniteljske evidencije.

Na koncu, svojim ukopavanjem u inzistiranju da Registar mora ostati najstože čuvana tajna hrvatske države HDZ ide protiv većinskog stava javnosti i posve se osamio. Svi su mu koalicijski partneri u toj stvari okrenuli leđa.

Ministar Ivić služi se obmanama i neistinama i u svom pokušaju da u braniteljske redove posije nemir, nesigurnost i strah.

Tvrdi da iza zahtjeva za objavljivanje Registra u konačnici stoji namjera da se braniteljska prava revidiraju i smanje.

Premda je općepoznato da se sadržaj registra i broj branitelja problematiziraju upravo zato da se očiste lažni heroji s famozne Münchenske i sličnih bojišnica, čiji se broj nikako ne može smatrati zanemarivim.

Problematizira se i takozvani neborbeni sektor jer, kako veli umirovljeni general Crnjac, vrijeđa ga kad vidi kako ga je brojem bodova nadmašio i neki čuvar iz KP doma.

A jesu li braniteljska prava postala prevelik teret za državu - ta će se rasprava, bez obzira na Ivićevo puštanje magle, ipak morati otvoriti.

Za branitelje se iz državnog proračuna godišnje izdvaja više od šest milijardi kuna, što je blizu 2 posto BDP-a. Najviše ide za mirovine. Problem je što se troškovi vrtoglavo uvećavaju. U šest godina sredstva su se poduplala. Za braniteljske mirovine 2004. potrošeno je tri, ove godine gotovo šest milijardi. Spirala će se idućih godina samo ubrzavati.

Naime, svaki od 380.000 branitelja koji još rade ima pravo da u trenutku penzioniranja aktivira braniteljsku mirovinu, koja je barem dvostruko veća od obične. Lako je izračunati što slijedi. To jednostavno ne može opstati, bez obzira na to što o tome trenutno bajao nadležni ministar.

HDZ je nekritički napumpao braniteljske redove, šakom i kapom dijelili su statuse, širili prava, sijali iluzije.

Sada samo pokušavaju odgoditi trenutak suočavanja s onim što su proizveli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 10:54