Ministar Vlatko

Jedini nogometaš koji je loptu uspio prebaciti preko istočne maksimirske tribine idućeg mjeseca će postati prvi Hrvat u Izvršnom komitetu Uefe! Vlatko Marković, sin bugojanskog trgovca i centarhalf Dinama, spretno vuče konce u Kući hrvatskog nogometa i uskoro će postati Johanssonov ministar. Nogometni savez preuzeo je prije šest godina i naslijedio dugove, svađu s Uefom i ogromni animozitet asocijacije europskih saveza prema Hrvatskoj, jer smo "prodali" glas Blatteru. Naslijedio je i treće mjesto na svijetu, koje niti jednog gledatelja nije privuklo na stadion. U međuvremenu je izgladio odnose s Johanssonom i ugurao se među desetoricu kandidata, koji će popuniti europsku nogometnu vladu. Europa se izjašnjava za Koloskova i Markovića, a očekuje se da će se plasirati i Talijan Carraro.



- Kad ne bih imao garancije, ne bi se ni kandidirao - lukavo će namignuti Marković u neslužbenom razgovoru i dodati podatak da Srednja Europa i sve države bivše Jugoslavije podržavaju njegovu kandidaturu.



- Bio bi to vrhunac moje karijere! - reći će Marković, koji i u Fifi ima snažnu poziciju. On i Michel Platini su jedini Europljani koji sudjeluju u "Gol projektu", koji godišnje raspodijeli 200 milijuna dolara.



Osim na međunarodnom planu, Marković je financijski sredio HNS. I sam je bio iznenađen kada je doznao da će ovogodišnji budžet iznositi oko 90,000.000 kuna, što je dvostruko više od proračuna normalnih godina (40,000.000). Kad je pitao šeficu računovodstva gospođu Bajrić odakle namaknuti toliki novac, dobio je začuđujući odgovor:



- Pa nije vrag, gospon Vlatko, da nećemo ući u polufinale!



Vlatko Marković uskoro planira osnivanje sestrinske tvrtke HNS-a, turističke agencije koja će organizirati putovanja i prodavati turističke aranžmane. Podići će još jedan kat vile u Rusanovoj, gdje će smjestiti tvrtke koje će zarađivati novac za HNS. Uskoro najozbiljnije kreće i projekt Šmidhen, gdje će se graditi kamp nacionalne momčadi. I Šmidhen će funkcionirati na komercijalnom principu, a Marković nudi okladu da će se tu pripremati i Real Madrid:



- Ako se Roma devet godina priprema u Kapfenbergu, zašto Real ne bi došao u Šmidhen, budući da će naš kamp biti devet kopalja iznad Kapfenberga...



Jedan od najvećih zahvata Vlatka Markovića je operacija Dubrovnik. Predsjednik želi spasiti stadion na Lapadu, odakle su neki pametnjakovići planirali protjerati nogomet i zidati nebodere.



- U Dubrovniku ćemo sagraditi reprezentativni stadion za 12.000 gledatelja, s pokretnim krovom, gdje će se, osim nogometnih, održavati i kulturne priredbe. Ako bi se još u Gospinom polju sagradila dva, tri kvalitetna nogometna terena, uvjeravam vas da bi Bayern i momčadi tog kalibra dolazile na pripreme. Gledao sam jučer temperaturu, u Barceloni i Dubrovniku je bilo plus 18. Osim modernog stadiona, Dubrovnik zaslužuje i respektabilni klub - kaže Marković.



Ipak, u ovom času najvažniji posao Vlatka Markovića je ostvariti što bolji rezultat u Portugalu.



- Imamo momčad koja je u stanju ostvariti san svih Hrvata. Najbolje se to vidi po ulaznicama koje su, unatoč siromaštvu, planule kao barut. Najzaslužniji za takvu atmosferu je Otto Barić, koji je "kupio" ljubav nacije korektnim odnosom, poštenjem i nesebičnošću. Portugal je velika šansa ove generacije. Imam veliko povjerenje u tu, tipično turnirsku momčad. Ako pobijedimo Švicarsku, uvjeren sam da ćemo proći u drugi krug - zaključio je Vlatko Marković.



Donedavno sam bio uvjeren da u Dinamu igra samo "Ronaldo" u liku Miljenka Manjkasa. Ronaldo marketinga. No, sredinom tjedna redakciji se javio i glavni urednik Sport Showa Andrej Rora, napisavši: "Laska mi što me uspoređujete s Rivaldom". Mamić je doista skupio brazilski tandem, čekam samo da se pojavi i - Ronaldinho. Taj dvojac, koji je na utakmici s NK Zagrebom uspio prodati suvenira za 600 kuna, u času kad nogomet u Hrvatskoj definitivno propada, osnovao je list čija je osnovna namjena bila oblatiti sićušnog činovnika Krešimira Mifku. Tako je jedan sasvim nevažni aparatčik postao simbol otpora novim ljudima, koji su od novih ideja donijeli samo nove metode obračuna s onima koji dignu šaku protiv Mamića, Barišića ili nekog važnog klupskog dužnosnika. 



Novi maksimirski stršljenovi nisu shvatili da je od pisaćeg stroja do kante za smeće samo mali pokret rukom te da "tko se malja laća, maljem će dobiti po glavi." Očekujem da će se tandem "Ro Ri" obračunati i s ostalim zločestim glagolima ZG novinarstva. Njihov obračun s jednim nemoćnim momkom doista je bijedan, bez obzira što Mifka navodno nije na kompjutoru znao pritisnuti ni tipku enter. Rivaldo i Ronaldo su prešutjeli da su Mifki ponudili vrlo zanimljiv i kreativan posao (prodaju srećaka u kiosku Lutrije Hrvatske), naširoko su  pisali kako je pokrao klub, umjesto da se bave popularizacijom Dinama, koji su Zagrepčani definitivno napustili. Umjesto toga, razgalamio se Branko Strupar, veličajući igru modrih u selu koje nema ni kinodvoranu, ne rekavši ni riječ o tome da je Dinamo do pobjede došao nakon "briljantnog duplog pasa Galinovića i Strupara". Zatvaramo oči pred blijedom i neprobavljivom igrom Jurčevićeva sastava, a uživamo u bičevanju Krešimira Mifke i prijetnji neposlušnim medijima, koji se usude reći da se odvratne stvari događaju u Dinamu. Dobri ljudi su u međuvremenu udomili Mifku, zaposlio se u kladionici Eurogol, čiji je vlasnik Josip Ištoković. Nisu mu isplatili 70.000 kuna otpremnine, čekaju njegov javni isptup da ga mogu kazniti.



Rivaldo i Ronaldo bi trebali svoj raskošni talent upotrijebiti za popravljanje Dinamova imidža, borbi za elementarne nogometne vrijednosti, povratak publike na stadion i stvaranje momčadi, koja u ovakvom izgledu neće u Europi trajati poput - jogurta!



Zar ti slijepci ne vide da je Dinamova igra proizvod koji nitko ne želi kupiti, da hrvatski nogomet tone u amaterizaciju, da je Mirko Barišić, jedini čovjek koji je davao ozbiljnu lovu, deložiran iz kancelarije šefa uprave Siemensa, da je Nikky Vuksan, čovjek koji je tamo jedini perfektno govorio engleski, pobjegao zbog ekscesa s Mifkom, što je "Show" označio kao medijski linč. Gospodo, štrik se steže oko vašeg vrata, na krivom ste putu...



Glasović iz Opuzena nova je Dinamova nada



Dinamo ima novu nadu, 16. godišnjeg Stipu Glasovića iz Opuzena, koji trenutačno figurira kao najnadareniji član modrog podmlatka. I Zdravko Jurčić "Miš", koji ga je iz Opuzena dovukao u Zagreb, tvrdi da je "Glasović najtalentiraniji nogometaš kojeg je vježbao". Osim Bobana, dodat će "Miš". Stipe Glasović rođen je 1988. godine i bio je najbolji igrač na kadetskom kupu Hrvatske, da bi ga trener Đemal Mustedanagić odmah prebacio među juniore. Igrao je i na juniorskom kupu i protiv Hajduka postigao efektan gol.



- Iako po godinama spadaju među kadete, Glasovića i Davora Špehara prebacio sam među juniore, gdje će brže napredovati - reći će Mustedanagić i dodati: - Nije isključeno da će već sa sedamnaest, poput Kranjčara, biti prebačeni u prvu momčad.



Abramović zabio četiri gola

Domagoj Abramović je u Dinamu zabio oko 200 golova. Debitirao je u Ligi prvaka protiv Olympiacosa, dobio je kod Marijana Vlaka nekoliko utakmica po deset minuta, a jednom je u Velikoj sastavio svih 90. Zabio je gol...



Domagoj Abramović više nije u Dinamu jer, tvrde maksimirski stručnjaci, ima zečje srce. Sasvim je nevažno što ima brazilsku tehniku i nos za gol poput Šukera. Umjesto potpisa ugovora s Dinamom, "novi Šuker" se probija u Premijer ligi. Zahvaljujući njegovim golovima (dosad ih je zabio 12), Široki Brijeg je najozbiljniji kandidat za prvaka BiH.



Prošle nedjelje bio je čovjek tjedna, zdrobio je Ugljevik (4:0).



- Nije me išlo, samo četiri - reći će u šali te dodati: - Nadam se da ću do kraja sezone zabiti 20. Prva šansa je već ovog vikenda u Mostaru, protiv Zrinjskog.



Dokažete li se u Širokom, vjerojatno ćete se vratiti u Dinamo?



- Ne, to nikako ne dolazi u obzir. Dok je ova garnitura na vlasti, Dinamo me ne zanima. Jednom su me otjerali i ne želim više tamo. Osim toga, moram još odraditi 2,5 godine ugovora sa Širokim.



Nismo više željeli kopati po otvorenoj rani. Razmišlja li o reprezentaciji? - Nadam se da će me Martin Novoselac pozvati, živim s tom generacijom od pionirskih dana. Babić, Pranjić, Ljubojević, Kranjčar, to je moje društvo...



Ne vjerujem da će Novoselac biti slijep kao Dinamovi treneri, koji su ignorirali još jednu veliku nogometnu nadu. Uostalom, ništa čudno, do prije šest mjeseci sumnjalo se i u Niku Kranjčara. Zabije li Abramović 20 golova u Širokom, netko bi trebao dobiti po nosu za tako grozan kiks...    



Tomislav Židak
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:07