'NEĆU PONOVITI GREŠKE'

MIROSLAV ŠKORO: 'POMILOVAO BIH TOMISLAVA MERČEPA!' Predsjednički kandidat poručio da bi oslobodio pravomoćno osuđenog ratnog zločinca

 
 Tomislav Kristo / CROPIX

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro gostovao je u emisiji Demokracija na Vinkovačkoj TV gdje je predstavljao svoj program. U jednom dijelu emisije Škoro je objašnjavao zašto traži veće ovlasti za predsjednika kako ne bi bio samo 'fikus'.

"To je jedna sintagma koja se često koristi, ali što to znači? Ja da sam bio izabran prije pet godina na mjesto predsjednika države i da me zovu 'fikus', ja bih mutirao i razvio noge", rekao je Škoro te se osvrnuo na jednu ovlast koji predsjednik još uvijek ima.

"Predsjednik može nekoga odlikovati i pomilovati. A kad govorimo o pomilovanju, kojeg je to hrvatskog branitelja pomilovala aktualna predsjednica? Pa nijednog. I onda mene pitaju što ja mislim o tome. Za Boga miloga. I bih li ja pomilovao Tomislava Merčepa. Evo odgovora - bih!", otkrio je Škoro.

Snimku gostovanja na Vinkovačkoj TV Škoro je objavio na svojoj Facebook stranici uz kratak komentar: "Kao predsjednik neću ponoviti greške prethodnika i pomilovat ću hrvatske branitelje!"

Podsjetimo, Tomislav Merčep je pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao 'merčepovci' nije spriječio ratne zločine nad srpskim civilima.

'Merčepovci' su, prema presudi, na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:09