Mislav Bago novinar godine

ZAGREB - Novinar HTV-a Mislav Bago proglašen je danas novinarom godine, a na svečanosti u Novinarskom domu priznanja su uručena i ostalim dobitnicima nagrada Hrvatskog novinarskog društva (HND) za 2006.



Bago je u tajnom glasovanju dobio 469 glasova članova HND-a, uvjerljivo više od protukandidata Mislava Togonala s Hrvatskog radija (216 glasova) i dopisnika Jutarnjeg lista iz Bruxellesa Augustina Palokaja (93 glasa). Za novinara godine glasovalo je 808 članova Društva, a 30 listića bilo je nevažećih.



Nagrada za životno djelo "Otokar Keršovani" pripala je dugogodišnjem novinaru HRT Voji Šiljku koji se i zahvalio u ime laureata.



"Ovakvu nagradu trebali bi dobiti svi koji u novinarstvu dočekaju punu mirovinu", kazao je Šiljak, zahvaljujući publici, gledateljima, slušateljima i čitateljima te prisjećajući se svih "pratećih" službi u medijskim kućama bez kojih bi novinarski rad bio nezamisliv.



Predajući nagrade šef Delegacije Vincent Degert podsjetio je na važnu ulogu novinara u procesu pristupanja Hrvatske Uniji, jer građani, kako je rekao, prije izlaska na referendum o ulasku u EU moraju imati sve informacije o toj zajednici
Posebnim priznanjem "Robert Schuman", koje uz HND dodjeljuje i Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj, nagrađeni su Neven Šantić (Novi list), Eliana Čandrlić (HR) i Damir Matković (HRT).



Predajući nagrade šef Delegacije Vincent Degert podsjetio je na važnu ulogu novinara u procesu pristupanja Hrvatske Uniji, jer građani, kako je rekao, prije izlaska na referendum o ulasku u EU moraju imati sve informacije o toj zajednici.



Tradicionalno su dodijeljene i nagrade "Marija Jurić Zagorka" za najzapaženije novinarske uratke raznih žanrova u tisku, na radiju i televiziji.



Autor serije tekstova o "slučaju Maškarin" u Novom listu, Branko Škorić, nagrađen je za najbolju vijest ili izvještaj. Najboljim radom tiskovnog istraživačkog novinarstva proglašen je članak o "slučaju Zec" novinarke Večernjeg lista Ljiljane Marić, dok je za najbolju kolumnu "Ekonomalije" u tjedniku Lider nagrađen Miodrag Šajatović.



U kategoriji interneta nagradu je dobio Inoslav Bešker, za interaktivnu kolumnu "Pitajte Beškera" (jutarnji.hr).



Za radijsku reportažu nagrađena je Nives Nedved (Hrvatski radio), a za najbolje uređenu radijsku emisiju urednica "Radiovizije", II. programa Hrvatskog radija, Dubravka Družinec Ricijaš.



Inoslav BeškerZa televizijsku vijest ili izvještaj nagrađen je Edi Škovrlj (HTV), za izvještaj o prometnoj nesreći u tunelu Ledenik, a Siniša Kovačić (HTV) za televizijsko istraživačko novinarstvo.



Mislav Bago nagrađen je i za najbolji televizijski intervju, za razgovore s Ivom Sanaderom i Ivicom Račanom u emisiji "Otvoreno".



Nagradu za snimateljski rad "Žarko Kaić" dobio je Maroje Žanetić.



Nagradu "Nikša Antonini" za novinsku fotografiju dobio je fotoreporter Vjesnika Ratko Mavar, za portret Ane Rukavine, a nagradu "Ivan Fabijan" za najbolju fotografiju s područja kulture i umjetnosti Sandro Lendler. Nagrada "Pavao Cajzek" za fotoreportera godine za ukupan rad uručena je Željku Lukuniću.



Priznanjem "Milan Grlović" za izniman doprinos u radu HND-a nagrađeni su Fran Potočnjak, Stipe Jolić i Siniša Hančić. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 12:30