PRIČA KAO IZ HORORA

'MISLILI SMO DA SMO USVOJILI NEODOLJIVU DJEVOJČICU IZ UKRAJINE' Roditelji optuženi da su napustili dijete, onda se jeziva priča počela raspetljavati

 
Kristine i Michael Barnett
 Policija okruga Tippecanoe

Priča koju prenosi Daily Mail o američkoj obitelji koja je posvojila šestogodišnju curicu iz Ukrajine, sadrži sve elemente poznatog horor filma. Kristine i Michael posvojili je neodoljivu djevojčicu iz doma na Floridi, da bi kasnije shvatili da je riječ o odraslom sociopatu prerušenom u dijete. Barem tako oni tvrde.

Slična priča radnja je poznatog hororca iz 2009. 'Siroče', kada bračni par u Domu za nezbrinutu djecu usvoje devetogodišnjakinju anđeoskog lica iz Rusije. Nakon niza jezivih događaja otkriju da je malena Esther zapravo 33-godišnja Leena Klamer koja boluje od hipopituitarizma, rijetkog oboljenja hipofize, bolesti koja može utjecati na različite tjelesne funkcije – rast, krvni pritisak ili reprodukciju.

Kristine Barnett (45) i njezin bivši suprug Michael Barnett (43) optuženi su nedavno da su napustili i zanemarili dijete, Nataliju Grace te ju ostavili u stanu u gradu Lafayette, u američkoj saveznoj državi Indiani 2013. godine nakon čega su se preselili u Kanadu i prekinuli sve kontakte.

Policija tvrdi da je djevojčica živjela prepuštena sama sebi tri godine unatoč tomu što boluje od rijetke bolesti patuljastog rasta i ima problema s hodanjem.

U ekskluzivnom intervjuu za Daily Mail, ogorčena Kristine je ispričala da u ovom slučaju ima jedna velika činjenica: Natalia u vrijeme posvojenja nije imala 9 godina, kako je navedeno u dokumentima, nego 22 godine. Barnett tvrdi da su prave žrtve ona i njezina obitelj koju je Natalia godinama terorizirala prijetnjama da će ih zaklati u snu, guranjem na električnu ogradu i sipanjem izbjeljivača u kavu.

- Dogodilo nam se upravo ono o čemu je snimljen film 'Siroče', pisala je izjave i crtala slike govoreći da želi ubiti članove obitelji, zamotavala ih u dekicu i odnosila u dvorište. Znali smo je zateći kako stoji pokraj nas usred noći, nismo mogli ići spavati, morali smo skrivati sve oštre predmete, otkriva Kristine.

- Vidjela sam ju kako stavlja izbjeljivač, ili sličnu kemikaliju u moju kavu. Kada sam ju pitala što radi, rekla mi je 'pokušavam te otrovati'. Mediji me ocrnjuju kao zlostavljača djeteta, ali tu se ne radi o nikakvom djetetu. Natalija je žena, ona ima menstruaciju, zube odraslih osoba, nikada nije narasla niti dva centimetra, što se ipak događa u djece patuljastog rasta, objasnila je Kristine.

- Svi su liječnici potvrdili da pati od teškog psihičkog oboljenja koja se dijagnosticiraju samo u odraslih osoba. Znala je iskakati iz automobila u vožnji, prozore je prljala krvlju. Činila je stvari koje ne biste mogli zamisliti da radi neko dijete.

Prije nego što su ostali šokirani optužnicom za kazneno djelo napuštanja djeteta 11. rujna, Barnett i njezin bivši suprug Michael slovili su kao uzoriti roditelji koji su odgojili Jacoba, sina genijalca s dijagnozom autizma.

U drugoj godini mu je dijagnosticiran poremećaj iz autističnog spektra, no s 12 godina Jake je objavio svoj prvi akademski rad, a u 15. godini je već studirao na prestižnom Institutu za fiziku. Televizija CBS News snimila je emisiju '60 minuta' upravo o Jacobu. Bilo je to 2012., a u jednoj sceni za obiteljskim stolom vidi se i sramežljiva djevojčica kako sjedi zajedno s drugim članovima obitelji. Bila je to Natalia Grace.

Barnettovi su iskusni udomitelji koji su devetogodišnjakinju preuzeli iz doma u Floridi, a kod njih je počela živjeti u svibnju 2010. godine.

U potresnom intervjuu za Daily Mail Kristine je rekla da je Nataliju prihvatila kao da je njezina biološka kćer, unatoč tomu što je djevojčica stigla u obitelj s poremećajem rasta kostiju, koji uzrokuje slabiji rast, abnormalnostima skeletnih ekstremiteta i problemima s vidom.

- Oduvijek sam željela imati veliku obitelj, ali sam imala ozbiljne komplikacije u obje trudnoće i nisam mogla imati više djece. U to sam vrijeme živjela privilegiranim životom pa sam željela pomagati drugima. Proces posvojenja Natalije odvijao se jako brzo jer su prethodni udomitelji naglo odustali od posvojenja, iz nepoznatog razloga. Imala je rodni list na kojemu je stajalo da je rođenja 4. rujna 2003 godine, ispričala je Kristine.

Ističe da su saznali da Natalia ne može hodati tek na parkiralištu, jer u dokumentima za usvajanje o tome nije bilo niti riječi.

Idućih nekoliko dana s njom su proveli na izletima, odveli su je u Disney World, išli na sladoled i slično ne bi li se što prije opustila u novoj obitelji.

Prvi šok doživjeli su kada su je prvi put odveli na plažu.

- Dečki su pojurili u ocean, a Natalia je htjela da ju odnesu u vodu. Michael i ja smo bili iscrpljeni pa smo ju zamolili da pričeka. U jednom trenutku ona je stala na noge i otrčala u vodu. Pogledala sam Michaela i pomislila što se to događa, ispričala je Kristine Barnett.

Jako se zabrinula kada je malenu djevojčicu vidjela prvi put golu.

- Kupala se u kadi i tada sam primijetila da ima dlake na intimnom području. Bila sam šokirana. Upravo su mi rekli da ima šest godina, a ovo je bio dokaz da to baš i nije tako. Bilo je još dokaza da je riječ o očitoj obmani. Nisu je zanimale lutke i druge igračke, uživala je u društvu tinejdžerki, a njezin vokabular bio je previše sofisticiran za nekoga njezinih godina, objasnila je.

Nije imala ni traga stranog akcenta, a ubrzo su shvatili i da ne zna niti riječ ukrajinskog niti je znala išta o svojoj navodnoj domovini.

- Vodila sam u to vrijeme malu školu i primijetila da je njezin govor drugačiji. Komentirala je kako ju zamaraju ta djeca, kao da razgovaram s nekom drugom mamom a ne djetetom. Bilo mi je jako teško procijeniti koliko ima godina zbog njezinog neobičnog izgleda, ali pretpostavljam da je tada bila tinejdžerka. No, nisam se žalila, stvarno sam ju voljela, željela sam se brinuti o njoj, ispričala je Barnett koja je uskoro pronašla krvavu odjeću među prljavim rubljem.

Pretpostavila je da ima menstruacija ali da to pokušava sakriti. Tada sam ju odvela liječniku koji je naredio test gustoće kostiju. Testiranje je pokazalo da djevojčica ima 14 ili više godina.

Ubrzo se i njezino ponašanje počelo mijenjati. Barnett se prisjetila stravičnog prizora koji je ugledala na baby monitoru kada je Natalia napala bebu. Nakon toga je potražila psihološku pomoć za Nataliju. Započele su psihoterapiju, a Kristine se prisjetila kako se Natalia ponašala djetinjasto prilikom vježbi povezivanja.

Godine 2011. Natalia se ponašala sve čudnije: razmazivala tjelesnu tekućinu po zidovima, upućivala prijetnje smrću i govorila da čuje glasove u glavi. Počeli su je učestalo voditi na preglede, a zbog raznih psihičkih poremećaja znala je po nekoliko dana ili tjedana provoditi u psihijatrijskoj ustanovi.

Kada je Barnett optužila Nataliju da ju je gurnula na električnu ogradu, posvojena djevojčica dugoročno je smještena na psihijatriju zbog opasnosti koju je predstavljala za druge ljude. Kristine ističe da je Natalija tek tada priznala da je puno starija nego što se činila.

Prilikom intervjua Kristine Barnett iznijela je dokumente koji potvrđuju njezine teze o slijedu događaja, a liječnici dijele njezinu zabrinutost zbog zdravlja Natalije.

Jedan je liječnik u siječnju 2012. ustvrdio da mu je Natalija priznala da ima 18 godina. Član bolničkog osoblja u bolnici Larue Carter u Indianapolisu je u lipnju 2012. ustvrdio kako je Natalia opisala kako je pokušala ubiti članove obitelji i da nimalo ne žali zbog toga. Štoviše, pokušaj ubojstva opisala je na duhoviti način.

Najjači dokaz možda je pismo obiteljskog liječnika Barnettovih Andrewa McLarena iz ožujka 2012 godine koji je ustvrdio da je njezin rodni list očito netočan i da se Natalia već duže vrijeme pretvarala da je mlađa nego što jest. Ustvrdio je da je Natalia obmanula njegove, roditelje i druge liječnike.

U lipnju 2012. Barnettovi su predali zahtjev kako bi se Natalijina stvarna dob mogla korigirati u rodnom listu. To im je i uspjelo, pa je tako revidiran njezin datum rođenja na 4. rujna 1989. godine, što im je omogućilo da Nataliju liječe kao odraslu osobu.

Kristine tvrdi da su ona i njezin suprug iznajmili stan u koji su smjestili Nataliju kada je puštena nakon duljeg liječenja u psihijatrijskoj ustanovi u kolovozu 2012. godine te je stavljena pod nadzor državnih institucija. Također su joj pomogli da dobije broj socijalnog osiguranja, osobnu iskaznicu i ostvari povlastice.

Kada je počela raditi probleme u stanu u kojemu je živjela te joj je otkazan najam, iznajmili su joj novi stan da ne ostane na ulici.

Barnett tvrdi da je i tada bila u svakodnevnom kontaktu s Natalijom te da joj je htjela pomoći da dobije srednjoškolsku diplomu.

- Kupila sam namještaj za stan, namirnice u supermarketu, godinu dana sam plaćala najam, ispričala je.

Iduće godine, Kristine Barnett objavila je knjigu memoara o Jacobu, koji danas ima 21 godinu: 'Iskra: Majčina priča o odgoju, geniju i autizmu'.

Iste godine, 2013. preselili su se u Kanadu kako bi Jacob mogao pohađati Institut Perimeter za teorijsku fiziku u Waterloou u državi Ontario, tako da su Nataliju ostavili u Lafayetteu u iznajmljenom stanu.

Ubrzo je Natalija nestala i prestala odgovarati na telefonske pozive.

Kristine je ispričala kako pretpostavlja da je prestala uzimati lijekove i vjerojatno se opet predstavlja kao djevojčica u nekoj obitelji.

- Pronašla sam dječju ružičastu haljinu i ružičasti bicikl parkiran pokraj njezine kuće. Prisilila bih je natrag na liječenje, ali više to nisam mogla jer je ona odrasla osoba.

- Zadnji put kada smo pričali na telefon rekla mi je da kuha špagete za novu obitelj. Ja nisam nikoga napustila. Otišla sam u Kanadu zbog obrazovanja moga sina Jacoba. Optužbe iznesene protiv mene su strašne, tvrdi Kristine Barnett, autorica knjige.

Šef policije u okrugu Tippecanoe ima pak potpuno drugačiju verziju priče. Poručuju kako je dr. Riggs napravio test gustoće kostiju za Nataliju u lipnju 2012. koji je pokazao da ona ima oko 8 godina. Dodatni testovi obavljeni kroz dvije godine su pokazali da ima oko 11 godina. Ističu kako im je sama Natalija 2014. ispričala da su je roditelji ostavili samu bez nadzora te se odselili u Kanadu. Policija je zaključila da je Natalia pouzdan i vjerodostojan svjedok.

Ne pojašnjava se međutim zašto je policija čekala pet godina kako bi podignula optužnica protiv Kristine i Michaela Barnetta, koji se u međuvremenu razveo od Kristine, ponovno oženio i skrasio u Indiani. U policijskom priopćenju se navodi kako je Michael navodno priznao da je cijelo vrijeme znao da je Natalija maloljetno dijete.

Odvjetnika Michaela Barnetta međutim tvrdi da njegov klijent nikada tako nešto nije izjavio niti potpisao.

- Michael nikada nije rekao da je znao da je Natalia dijete. Policija mu je pokucala na vrata i potom je dao trosatni iskaz bez prisustva odvjetnika. Očito su njegove izjave izvađene iz konteksta. Policija je u optužnici očito bila vrlo selektivna u izboru liječničke dokumentacije koju je odlučila citirati, izjavio je.

Što se tiče Natalije čini se da nitko više ne zna gdje se ona nalazi, niti Kristine niti Michael niti njihovi odvjetnici, piše Daily Mail.

Unatoč činjenici da ima sada možda ima 30 godina, potpuna sudska dokumentacija bit će zapečaćena dok sud ne odluči drugačije jer se slučajevi posvojenje drže u tajnosti.

Kristine pritom podsjeća na ironiju ovog slučaja.

- Savezna država Indiana me tuži zbog zločina prema djetetu, a upravo je ta država više puta utvrdila da je Natalija odrasla osoba, tvrdi Kristine.

Kristine Barnett predala se američkim vlastima u četvrtak 19. rujna i puštena je uz jamčevinu od 5,500 dolara. Njezin bivši muž Michael predao se u Lafayetteu dan ranije te je također pušten uz 5000 dolara jamčevine. Danas, 24. rujna trebali bi se pojaviti pred Visokim sudom u Lafayetteu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:33