NEBESKI FENOMEN

MISTERIOZNI SVJETLEĆI OBJEKTI UZNEMIRILI AMERIKANCE Je li riječ o tajnom testiranju raketa?

 Screenshot

Promatrači neba ovog su vikenda u SAD-u došli na svoje. Naime, već od petka počele su stizati dojave da se na nebu od zapadne do istočne obale pojavljuju misteriozni svjetleći objekti za koje iskusni promatrači tvrde da se ne radi o meteorima jer se kreću presporo.

Iako još nije utvrđeno o čemu je riječ neki su išli toliko daleko tvrdeći kako je riječ o tajnom testiranju raketa ili o padu svemirskog otpada na zemlju. Niti jedno od ovih teorija za sada nije potvrđena, a povodom ove pojave nije se oglasila niti NASA niti američko ministarstvo obrane.

Međutim, društvene mreže zatrpane su raznim komentarima.

- Navikao sam ujutro viđati zrakoplove s upaljenim svjetlima, ali je ovo bilo drugačije. Iz ovih objekata je nešto izlazilo, a tu ne mislim na svjetlost. Kao da se iz njih nešto raspršivalo - komentirao je jedan od promatrača sa zapadne obale SAD-a koji je pojavu uočio u subotu.

No, već u nedjelju pojava se preselila i na istočnu obalu tako da su se dojave počele širiti od Pittsburgha do New Yorka.

Tako su promatrači zatrpali Američko društvo za proučavanje meteora dojavama o pojavi svijetlo bijele ili žute svjetlosti na nebu.

Unatoč tome što je na sjevernoj hemisferi upravo u tijeku kiša meteora, astronomi nisu sigurni radi li se upravo o tome.

- Pregledavajući stranicu Društva, izgleda da postoji nekoliko dojava o padu velikog bijelog objekta s neba. Neobično je to što je iza sebe imao veliki rep - izjavio je Bing Quock s kalifornijskog prirodoslovnog fakulteta. Dodao je i to kako mu za detaljniju analizi ipak treba malo više dokaza.

Za razliku od njega, senzacionalno objašnjenje ponudio je Geral McKeegan iz svemirskog centra u Oklandu.

- Smatramo kako se možda radi o svemirskom otpadu koji je izašao iz orbite i ušao u atmosferu, ili je pak riječ o nekoj vrsti testiranja raketa.

Ovu posljednju teoriju opovrgnuli su iz zračne baze u Vandenburgu odakle su poručili kako ovaj vikend nisu testiran nikakve rakete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 23:21