Mladoj znanstvenici europska stipendija od 55.000 eura

ZAGREB - Dr. Ivana Novak (30)iz splitskog MedILS-a prva je hrvatska znanstvenica koja je dobila prestižnu stipendiju EMBO Long Term Fellowship za rad u Hrvatskoj. Riječ je o stipendiji koju Europska organizacija za molekularnu biologiju (EMBO) dodjeljuje postdoktorandima na razdoblje od dvije godine.



Koliko je prestižna ta stipendija, potvrđuje podatak da se dodjeljuje za samo 15 posto od oko 1000 prijavljenih kandidata. - Kad sam se prijavljivala za stipendiju, mislila sam da nemam šanse. Stoga sam jako ponosna što sam MedILS-u donijela tu stipendiju i za iduće dvije godine dobila potporu od  55.000 eura koja će biti moja plaća - rekla je Ivana Novak.

- Uvjeti za rad u MedILS-u su izvrsni, a atmosfera poticajna  i voljela  bih ostati i kad  mi završi postdoktorat. Rado bih se uključila i u edukaciju studenata na Medicinskom fakultetu u Splitu, o čemu već pregovaram na Sveučilištu - rekla je  Ivana Novak.

Poticajna atmosfera i izvrsni uvjeti istraživanja



Rođena je u Zagrebu gdje je u prosincu 2001. godine diplomirala molekularnu biologiju na PMF-u. Nakon diplome otišla je na šestomjesečno usavršavanje u Karolinski institut u Stockholmu.  - Tijekom tih šest mjeseci ponuđeno mi je da ostanem na doktoratu i sama izaberem laboratorij u kojemu ću raditi. Doktorski studij u Švedskoj traje najmanje četiri godine jer je preduvjet za obranu doktorata da imate nekoliko objavljenih radova u CC časopisima - objasnila je dr. Novak koja je tijekom doktorata u Švedskoj objavila šest CC radova. Doktorirala je u studenome 2006., i vratila se  u Hrvatsku.



- Željela sam se vratiti u domovinu. Privremeno sam radila u GSK institutu u Zagrebu, a zatim sam se javila na natječaj u MedILS-u. Pridružila sam se skupini prof. Đikića kojega sam upoznala u Švedskoj - rekla je znanstvenica koja se u MedILS-u bavi istraživanjem unutarstaničnih procesa uključujući i razgradnju proteina.



Tanja Rudež
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:07