Mogu li hrvatski suci biti tako brzi?

ZAGREB - Suđenje austrijskom monstrumu Josefu Fritzlu. Optužbe stravične, ali činjenice su nepobitne: više od 20 godina držao je kćer zatočenu u podrumu, tisuće je puta silovao, odbio je pomoći smrtno bolesnom djetetu, jednom od sedmero koliko mu ih je kćer rodila u zatočeništvu. Sve je priznao. Presuda je donesena - za samo četiri dana.



U Hrvatskoj se mnogi predmeti razvlače po sudovima još od 90-ih. “Osuđen je za zločin iz 1992.”; “oslobođen je nakon 14 godina procesa”, to su vijesti koje stignu sa suda svakih nekoliko mjeseci. Pravomoćne odluke za neke zločine iz 90-ih još se čekaju.



Je li naše pravosuđe miljama daleko od austrijskog, europskog? Je li tako ekspeditivno vođenje postupka moguće u Hrvatskoj? Sudac Županijskog suda u Karlovcu Ante Ujević dokazao je da je moguće - ako se sudac dobro pripremi za proces.



Dobra priprema suca



U samo tri dana osudio je Srećka Uzelca na 14 godina zatvora za ubojstvo župnika iz Generalskog Stola Josipa Rafaja.  



Na našim se sudovima provode brojna vještačenja, pa dopune i istrage
Loši dokazi:

- Spis lomim dok ga ne slomim! - kaže Uzelac objašnjavajući svoj model suđenja. - Spise rješavam prema starosti i hitnosti. Nikad raspravu ne zakazujem kada nisam u cijelosti pripremljen za nju. Priprema suca najbitniji je dio, koji jamči uspješno okončanje postupka i zatvaranje spisa.



Niti ostali ubojice i drugi prijestupnici koji su pred lice pravde stali u njegovoj sobi na drugom katu Županijskog suda u Karlovcu nisu dugo čekali da im odreže kazne. Mate Pivić, ubojica stočara u Slunju, dobio je 25 godina, ubojica majke Bernard Acketa 12 godina, Zdenko Mrzljak koji je na policajce bacio bombu 10 godina. Sve u nekoliko dana.



I za brzo okončanje slučaja Fritzl najvažnija je bila - dobra priprema suca. S pravnog aspekta proces je bio vrlo jednostavan. Nije bilo desetine ili stotine mogućih svjedoka. Sve se svelo na žrtvino svjedočenje u istrazi koje je kao 11-satni videozapis pušteno na suđenju. Osim toga i Frizlovih kratkih očitovanja još je bilo važno psihijatrijsko vještačenje, koje je provedeno u ranijem tijeku postupka, a na suđenju je samo prezentiran psihijatrijski nalaz. Sve drugo istražitelji su u fazi prije podizanja optužnice očito dobro pripremili jer nitko, pa ni Fritzlov branitelj, nije imao nikakvih dodatnih zahtjeva ni prigovora. Osuđujuća presuda k tome je još postala i pravomoćna jer ju je Fritzl odmah prihvatio.



‘Nisu ništa brži od nas’



- Ništa oni nisu brži od nas! Suđenje Fritzlu ni kod nas ne bi dulje trajalo - poručio je Ivan Veršić, predsjednik Županijskog suda u Sisku. Fritzl je, tumači sudac Veršić, u pritvoru bio godinu dana, u to vrijeme obavljena je istraga i sva vještačenja. Na Županijskom sudu u Sisku neki jednako teški slučajevi okončani su i u kraćem roku: suđenje Srđanu Mlađanu, Vlastimiru Kihaliću i Ljubomiru Zoriću Grančici.



I na sudovima u Zagrebu, Splitu i drugim gradovima nije više rijetkost da se prvostupanjski postupak, do donošenja nepravomoćne presude, okonča unutar nekoliko raspravnih dana. Ubojstvo 15. rujna 2008., početak suđenja 14. siječnja 2009., a već u nastavku, 4. veljače, donesena je osuđujuća presuda.



Slučaj Mali maestro Nakon razvučene istrage i odgađanja zakazivanja početka suđenja, kada je postupak krenuo pred novim vijećem, sve je završeno za desetak radnih dana. A ispitano je desetak svjedoka, slušale su se snimke tajnih mjera, naširoko su se iznosile obrane. Presuda je u međuvremenu i napisana.



Više desetaka predmeta



Ono što je oduljilo proces je to što predsjednik vijeća nije zakazivao raspravu dan za danom pa je suđenje zapravo trajalo dva mjeseca. Za to vrijeme, s obzirom na to da kao i većina kolega ima po više desetaka predmeta, predsjednik vijeća morao je suditi i u drugim predmetima. Njegovi kolege u Austriji ili Njemačkoj ipak su u drugačijoj situaciji. Njemački sudac koji je vodio suđenje protiv Krunoslava Pratesa zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj mogao se u potpunosti posvetiti tom postupku jer u to vrijeme nije imao drugih predmeta. Dobio je novi predmet tek kada je donio presudu. “Fritzlova” sutkinja Andrea Humer možda u svojoj referadi ima i druge predmete, međutim to su u pravilu jedan ili dva slučaja kojima se istodobno bavi. Stoga i mogu unaprijed procijeniti i odrediti sve termine.



Suci u europskim zemljama uglavnom ne nailaze na još jedan problem koji kod nas nije nikakva rijetkost. To je loše pripremljen dokazni materijal. Na našim se sudovima provode nebrojena vještačenja, dopune vještačenja, a ponekad su suci primorani na glavnoj raspravi provoditi istragu. U tome se ističe slučaj krvavih pljački Fine i Zabe.



Pljačkaši Fine još bez kazne



Suđenje se u tom postupku uistinu razvuklo do krajnjih granica, ubrzo će biti tri godine kako su optuženici uhićeni, a presuda se još ne nazire. Ali novinari koji prate taj slučaj složit će se u ocjeni da je sud, kako bi donio koliko-toliko valjanu presudu, morao raditi posao i policije i tužiteljstva, jer je pribavljeni dokazni materijal bio i nepotpun i nedorečen.



Ni sudovi europskih zemalja ne rješavaju svoje predmete uvijek u nekoliko dana ili tjedana. Najbolji primjer jest slučaj generala Vladimira Zagorca koji je izručen tek nakon jednogodišnje procedure.       Surađivali M. Pušić i M. Piškor/EPEHA





- od suđenja ne radim cirkus i ne razvlačim u nedogled



- spise rješavam prema starosti i hitnosti



- nikad raspravu ne zakazujem kada nisam u cijelosti pripremljen za nju



- priprema suca najbitniji je dio, koji jamči uspješno okončanje postupka i zatvaranje spisa



- rasprave odgađa samo u slučaju krajnje nužde, teške bolesti svjedoka ili vještaka, ali i to samo u slučaju ako su njihovi iskazi presudni za postupak



- tijekom dokaznih postupaka prihvaća vrlo mali broj dokaznih prijedloga obrane okrivljenika, kako se slučaj ne bi “razvodnio”,



- kod davanja iskaza često prekida svjedoke i okrivljenike kada se ne dotiču srži teme



- Sudsko vijeće kojim predsjeda o prijedlozima obrane raspravlja na pauzama od 10 ili 15 minuta



presuda se donosi sat ili dva nakon što su izrečene završne riječi na kraju dokaznog postupka

‘Od suđenja ne radim cirkus’





Željko Petrušić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 07:42