Mostarskom sveučilištu duplo više nego osječkom

ZAGREB - Hrvatska će iz proračuna izdvojiti 360 milijuna kuna za gradnju i obnovu kampusa Sveučilišta u Mostaru, odlučila je nedavno Vlada. Tim povodom Mostar su danas posjetili ministar znanosti Dragan Primorac i članovi Rektorskog zbora.



U prvoj fazi, doznajemo od ministra Primorca, Vlada je mostarskom sveučilištu odobrila kredit od 183,7 milijuna kuna, a kada se vide rezultati, odlučivat će se o drugoj fazi. Kredit će isplatiti preko HBOR-a uz maksimalnu kamatu od pet posto.



Rok je otplate osam godina, uz poček od tri godine, pa će prva rata na naplatu doći u lipnju 2009. godine. Za osiguranje kredita dignuta je hipoteka na nekretnine sveučilišta. Prema ministrovim riječima, Vlada će za  otplatu glavnice u razdoblju od 2009. do 2016. godišnje isplaćivati oko 22 milijuna kuna.





865 nastavnika



250 putuje iz Hrvatske



360 milijuna kuna Vlada odobrila kredit



5 posto godišnja kamata, prva rata u lipnju 2009.



22 milijuna kuna godišnje za glavnicu

Mostarsko sveučilište

13 tisuća studenata

- Vlada je i do sada novčano pomagala Sveučilište u Mostaru. Samo u posljednje četiri godine mostarsko sveučilište financirano je sa 30 milijuna kuna. Manjak prostora kočio je razvoj sveučilišta pa je velik broj studenata iz BiH dolazio na studij u Hrvatsku. Odljev hrvatske populacije iz BiH bio je takav da je opterećivao sveučilišta u Hrvatskoj. Mostar je napuštao i najbolji nastavni kadar - rekao je danas Primorac.



Sveučilište u Mostaru danas ima oko 13.000 studenata, među kojima je najviše Hrvata, na sveučilištu predaje 865 nastavnika, od kojih njih 250 putuje iz Hrvatske. Ministar Primorac kaže da je za gradnju kampusa u Mostaru Vlada dobila potporu Rektorskog zbora RH, Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje te Savjeta za financiranje znanosti i visokog obrazovanja te predsjedatelja Vijeća ministara BiH Adnana Terzića i visokog predstavnika za BiH Christiana Schwarz-Schillinga.



Bivši ministar znanosti i visokog obrazovanja Gvozden Flego kaže da je neugodno zatečen odlukom Vlade o financiranju gradnje kampusa u Mostaru.



- Škole su nam blokirane, sveučilišta grcaju u novčanoj neimaštini, pa me čudi odakle si možemo dopustiti taj luksuz. Čak 360 milijuna kuna, koliko je Vlada odobrila za Mostar, dva je puta više novca nego što je dobilo Sveučilište u Osijeku, otprilike isto koliko je dobilo Sveučilište u Splitu i nešto manje nego što je dobilo zagrebačko sveučilište. Pitam se nije li kredit odobren u svrhu predizborne kampanje - rekao je Flego.

Naglasio je da je i njegova vlada pomagala Hrvate u BiH, ali isključivo putem javnih natječaja. - Pomoć Hrvatima u BiH naša je ustavna obveza, a ulaganje u znanje jedan je od najboljih oblika pomoći. No, Hrvatska ima sedam sveučilišta, od kojih se četiri grade kreditima države, a tri ne.



Ivana Kalogjera-Brkić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 13:01