MUP-ovcu 3,5 godina robije za hitac u glavu

ZAGREB - Zdravko Varzić, "mirovnjak" MUP-a, danas je nepravomoćnom presudom Županijskog suda proglašen krivim da je u rujnu prošle godine na parkiralištu zagrebačkog shopping centra King Cross iz službenog pištolja pokušao ubiti Dubravka Beketića te je osuđen na tri i pol godine zatvora.



Povod za izvlačenje pištolja, u kojem je Varzić imao metak u cijevi, bio je bezazlen, ustvrdilo je sudsko vijeće i sudac Željko Horvatović.



Tog dana, 16. rujna prošle godine, oko 18.40 sati Beketić i Varzić mimoišli su se automobilima na parkiralištu. Beketić se potom vratio unatrag i htio je skrenuti ulijevo, ali mu se na putu našao Varzić u svojem Peugeotu.



Potom je Beketić izišao iz auta i prišao Varzićevu vozilu, pokucao mu na prozor i prigovorio zašto se ne pomakne malo unatrag i omogući mu skretanje. Zatim je pokušao i otvoriti vrata njegova auta.



No, tada je Varzić izvukao službeni Glock, spustio prozorsko staklo i zapucao prema Beketiću, nanijevši mu život opasnu ozljedu kosti lubanje, moždane ovojnice i mozga. Beketić je spašen brzom medicinskom intervencijom. Optuženi Varzić bio je prvi koji je nakon ispaljenog hica počeo pružati pomoć oštećenom.



U obrazloženju presude sudac Horvatović je istaknuo da je u ovom slučaju bilo sporno samo na koji je način Varzić ispalio hitac. Optuženi je najprije tvrdio da je slučajno došlo do opaljenja kada mu je Beketić vratima auta prikliještio ruku u kojoj je držao oružje. Kasnije je, pak, govorio da je opalio dok ga je Beketić držao za ruku i tijelo.



Stalno je ponavljao da ga je Beketić vrijeđao, da je lupao po njegovu autu i pokušavao izvući iz auta. Međutim, nalazi vještaka i troje očevidaca demantirali su njegovu obranu. Svi svjedoci naveli su kako se Beketić nije ponašao agresivno te im je sve izgledalo potpuno normalno dok optuženi nije zapucao. Sud je stoga zaključio kako je Varzić svoje ranije frustracije usmjerio prema oštećenom
.



Činjenicu da je policajac sud je cijenio i otegodnom okolnošću.  (Ž. P.)

Smanjeno uračunljiv iako je policajac

ZAGREB - Sud je Varziću kao olakotne okolnosti uzeo u obzir sudjelovanje u Domovinskom ratu, uzornu dosadašnju karijeru u MUP-u i sudjelovanje u mirovnoj misiji u Afganistanu te činjenicu da je pružio pomoć oštećenom i smanjenu ubrojivost u trenutku počinjenja djela.



Željko Petrušić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:36