POTVRDA BROJKE

MUP provjeravaja vjerodostojnost 813.016 potpisa za referendum

 Nikola Vilić/CROPIX

ZAGREB - Saborski Odbor za Ustav zadužio je danas MUP i Ministarstvo uprave da provjere vjerodostojnost 813.016 potpisa na zahtjev za raspisivanje referenduma o vladinom prijedlogu izmjena Zakona o radu, a koje su pripkupile pet sindikalnih središnjica.

- Budući da Zakonom o referendumu nije propisano tko provjerava potpise, a da Ministarstvo uprave vodi popise birača na temelju evidencije MUP-a, sindikati su prihvatili da ta dva ministarstva provjere da li su svi upisani birači, jesu li punoljetni i imaju li hrvatsko državljanstvo - obajsnio je odluku Vladimir Šeks, predsjednik Odbora.

SDP-ovac Josip Leko predložio je da se istodbno s državnom provjerom omogući saborskim zastupnicima uvid u dokumentaciju.

- Ne sumnjam u rad državne uprave ni u istinitost prikupljenih potpisa, ali treba omogućiti uvid i zastupnicima - rekao je Leko.

No, Šeks je ostao ustrajan na tumačenju da provjere trebaju izvršiti nadležna državna tijela.

- Ne bi bilo korisno da zastupnici po sistemu štih probe idu utvrđivati potpise. No, ako netko od članova Odboraželi, može po svojoj inicijativi, provjeriti prikupljene potpise - rekao je Šeks.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) izrazila je nadu da će jednako savjesno MUP i Ministarstvo uprave prekontrolirati popise birača i uoči idućih parlamentranih izbora kako se ponovno ne bi dogodilo glasanje “mrtvih duša”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 03:59