Na godinu u Zadru sadnja Park-šume

ZADAR - Na čak 260 hektara površine sadašnjeg šumskog kompleksa Musapstan, na sjevernoj periferiji Zadra, uskoro, već iduće godine, nastat će Park-šuma, sportska, rekreativna, kulturna i memorijalna varijanta najpoznatijih svjetskih parkova, poput newyorškog Central parka ili londonskog Hyde parka.



Zadarski će park biti jedinstven jer će s nizom novih sadržaja, od sportskih igrališta, pješačkih i biciklističkih staza do amfiteatarskog zabavišta, biti osmišljen u šumi bora pinije, jedinstvenoj na Mediteranu.



Šumu na Musapstanu, koja je državno vlasništvo, sada u korištenju i brizi Hrvatskih šuma, posadili su talijanski vlastodršci od 1932. do 1936. godine. Bila je zamišljena kao obrambeni štit od bure i Jugoslavije, a sada je ostala samo ono prvo, iako je baš u toj ogromnoj šumi borova u Domovinskom ratu neko vrijeme bila prva obrana Zadra.



Zadarska stranka na vlasti, HDZ, preko tijela izvršne vlasti koju ima u Zadru, namjerava ostvariti ovaj projekt, te su ga HDZ-ovi čelni ljudi u Zadru danas i predstavili.



Ideja je potekla od pomoćnika direktora Hrvatskih šuma, također Zadranina, Božidara Longina. Kalmeta i Longin danas su, sa zadarskim županom Ivom Grbićem i gradonačelnikom Živkom Kolegom prezentirali budući projekt.



Oni su, putem svojeg najistaknutijeg predstavnika, ministra Božidara Kalmete, postigli dogovor s Hrvatskim šumama, i uz suglasnost s Ministarstvom poljoprivrede, da se jedinstvena borova šuma u sljedeće dvije do tri godine pretvori u park u kojeg će zajednički investirati i Grad Zadar i Hrvatske šume.



Nije manje važno, a čulo se danas u šumi Musapstan, u kojoj je prezentacija i održana, da će novo zadarsko groblje biti izgrađeno također oko Musapstana, ali ne zapadno od Jadranske magistrale, gdje će biti park, već istočno, sjeverno od mjesta Crno.



Kada Park bude potpuno definiran i u funkciji, njime će upravljati Hrvatske šume.



Šumarski fakultet već radi na studiji

Hortikulturnu studiju budućeg Parka-šume Musapstan, već sada izrađuje Šumarski fakultet u Zagrebu, a nakon toga će biti raspisan natječaj za idejni i izvedbeni glavni projekt, za što su, kako su predstavnici rekli, zainteresirani mnogi zadarski arhitekti. Koliko će stajati investicija, nitko nije znao pouzdano reći dok se ne zgotove projekti.


Mario Vuksan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:26