IZA KULISA

Nabava borbenih aviona između želja i natječaja

 Nikša Stipaničev / CROPIX

Predsjednica i vrhovna zapovjednica odlučila je i s kninske tvrđave poručila - kupujemo američke borbene avione. “Nismo tu samo da bismo ubirali vašu pomoć. Da bismo se dogovorili oko Black Hawka, da bismo se dogovorili oko zrakoplova”, rekla je gledajući u oči američkoj vojnoj izaslanici i načelnici Stožera Zračnih snaga Nacionalne garde Minnesote, brigadnoj generalici Sandri L. Best, u nedjelju u Kninu predsjednica države. I dala im jasno do znanja: “Hrvatska vas nikad neće iznevjeriti!” A potom se okrenula ministru obrane i dodala: “Ja se nadam, gospodine ministre, da će ovaj put pitanje ići puno puno lakše. Zato što je nama to potrebno”. Jasno je aludirala kako se nada da će ovaj put dogovor biti lakše postići jer se dogovaramo direktno s Amerikancima, a ne preko Izraela. A kada sve izgovori predsjednica države i vrhovna zapovjednica, onda treba uzeti za ozbiljno da je u tijeku dogovaranje s Amerikancima.

A čemu onda sva ova šarada s međuresornim Vladinim povjerenstvom, zašto se ono sastaje i odlučuje da će tek provjeriti koje bi države bile zainteresirane da nam prodaju avione pa će im onda slati zahtjeve za ponude, pa će ih razmatrati... Čemu sve to? Zašto sve druge vučemo za nos ako je već odlučeno i državni vrh želi američke avione? Ili je to zapravo samo želja predsjednice koju je ponijelo ozračje kninske tvrđave i prisutnost američke generalice pa je svoju želju izrekla naglas? Odluku o nabavi aviona donosi Vlada, a njezin prvi čovjek u Kninu je tek poručio da “smo odlučni da što prije nabavimo avione”. Čije?

Naravno da to nije rekao. On se drži procesa i čeka ponude.

Ova se vlast već jednom jako opekla s kupnjom aviona. Potrošene su dvije godine, a piloti i dalje voze stare kante dok se ministar obrane, kako je sam govorio, svaki put kad polete moli Bogu da sretno slete. I zato se prestanite poigravati i potajno dogovarati. Kad smo se već odlučili za natječaj, provedite ga fer i korektno, a ne da milijardama plaćamo nečije želje i emocije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 19:46