Najavljen nastavak ekshumacije hrvatskih poratnih žrtava

LJUBLJANA - Komisija slovenske vlade koja se bavi istraživanjem masovnih grobnica iz vremena poraća predložila je da se nastavi ekshumacija žrtava na lokaciji Tezno blizu Maribora, gdje je nakon drugog svjetskog rata strijeljan velik broj Hrvata vraćenih iz blajburškog zbijega.



Kako je u subotu objavio mariborski dnevni list "Večer", nastavit će se sa prekopavanjem protutenkovskog rova u šumi blizu naselja Tezno što su ga pred kraj rata bili iskopali Nijemci, a u koji su nakon rata bacani strijeljani vojnici i civili vraćeni iz Bleiburga.



Komisija je predložila i dodatna ispitivanja nekih masovnih grobnica na Pohorju i u Kočevskom rogu, a u slučaju hrvatskih žrtava iz Tezna želi dodatnim ispitivanjima doći do preciznije brojke o broju ubijenih.



U proljeće 1999. izvršeno je djelomično ispitivanje stratišta u šumi Tezno i to na pritisak javnosti jer je preko lokacije trebala proći trasa obilaznice mariborske autoceste, ali su istraživanja kasnije prekinuta.



1999. godine je ekshumirano 1179 posmrtnih ostataka koji su kasnije pokopani na novom mariborskom groblju Dobrava, ali je prekopano samo 70 metara nekadašnjeg protutenkovskog rova za koji se pretpostavlja da je najveća među više od 200 masovnih grobnica iz vremena nakon drugog svjetskog rata u Sloveniji.



Po nekim tvrdnjama, protutenkovski rov koji su pred kraj rata iskopali Nijemci, iščekujući napad Crvene armije, bio je dugačak jedan i pol, a prema drugim čak pet kilometara, te dubok 4, a širok šest metara, pa bi se u njemu prema različitim procjenama moglo nalaziti i više desetaka tisuća žrtava.  (Hina)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:57