VODIČ PO OTOCIMA

Najljepši kvarnerski otoci - OTOK LOŠINJ

Malološinjski gradski trg krase dvije fontane, dugoljetne palme i gradska tržnica

Najbliži aerodrom - Lošinj - Ćunski, Privlaka bb, 051 231 666 • Lučka uprava: 051 232 020 • www.tz-malilosinj.hr • INFO: TZ Mali Lošinj, Riva lošinjskih kapetana 29, 051 231 547

Najveći lošinjski otok jest šumoviti Lošinj, na kojem se uzdiže brdo Osorščica. Svi putnici koji ovdje stignu pronaći će mir, sklad i ljepotu u prizoru koji će im se ukazati ugledavši manje otoke: plodne Unije, jedinstveni, pješčani Susak, osamljene Vele i Male Srakane, cvijećem optočen Ilovik. Lošinj je mali raj okružen morem, prekriven s tisuću biljnih vrsta. S više od 2700 sunčanih sati u godini, nudi pravi odmor.

Prvi povijesni podaci otoka Lošinja sežu u davnu prošlost. U jednom povijesnom mitu otoci Cres i Lošinj su bili spojeni u cjelinu, ali su zbog prometih i pomorskih veza razdvojeni. Prema drugoj, turistima zanimljivijoj, legendi ove je otoke blagoslovio osorski biskup Sveti Gaudencije, i tako zauvijek protjerao zmije otrovnice, pa se vjeruje da je to razlog zašto na ova dva otoka nema zmija otrovnica.

ANUNCIJATA

Crkva klasicističkog pročelja sagrađena je 1858. godine uz stariju, omanju crkvu na rtu. Na tom su rtu lošinjske žene i majke ispraćale i dočekivale brodove. Svaki lošinjski brod, kad bi isplovio iz luke na daleko putovanje, pristao bi u Čikatu kod Anuncijate, posada bi se iskrcala pa bi u crkvi s obiteljima izmolila ruzarij. Rastali bi se u zagrljajima, ukrcali na brod i nestali u daljini. To je crkva lošinjskih strepnji, uzdaha i suza. Unutra po zidovima vise slike lošinjskih jedrenjaka 19. stoljeća.

VILE NA ČIKATU

Gradnjom prve, vile Adelma počinje turistička povijest pitome uvale Čikat koju je započela austro-ugarska aristokracija. Potom su izgrađene i druge ville - Hygeia, Mirasole, Carola, Paola, St. Josefs Villa.

KALVARIJA

Duž uspona u južnom dijelu grada redaju se u slobodnom pejzažu kapelice, 14 postaja križnog puta podignutih u 18. st. u vrijeme naglog lošinskog prosperiteta. Križni put završava golgotskim križem i malenom crkvom.

CRKVA SV. MARTINA

Sagrađena je 1450. godine, a nalazi se na malološinjskom groblju u istoimenoj ribarskoj lučici, mjestu gdje se može pročitati povijest Lošinja. Svećenici koji su nekoć služili u toj crkvi, bili su glagoljaši, a uz to su preuzimali i ulogu notara, te sastavljali oporuke, ugovore i sl.

Što posjetiti

LOŠINJSKI MUZEJ

Palača Frtizy • V. Gortana 35, Mali Lošinj • 051 233 614 • Ljetno radno vrijeme: uto-ned 10-13 i 19-22 sata

Palača Fritzy - U sjedištu Lošinjskog muzeja, historicističkoj palači Fritzy iz 19. stoljeća, smještene su stalne izložbe Umjetničkih zbirki Maloga Lošinja - Zbirka starih majstora Piperata i Zbirka hrvatskih majstora A. V. Mihičića.

KULA

Kula • Kaštel bb, Veli Lošinj • 051 236 594

Muzejsko-galerijski prostor u Velom Lošinju smješten je u kružnu obrambenu kulu iz 15. st. Stalna izložba govori o slavnoj velološinjskoj pomorskoj tradiciji i počecima turizma. U prizemlju se može vidjeti replika Apoksiomena, a na trećem katu je Galerija Kula.

Mali Lošinj

Mali Lošinj, čiji počeci sežu u 12. stoljeće, najveći je otočni grad na Jadranu. Zadivit će vas brojnim crkvama i umjetničkim djelima, među kojima posebno mjesto zauzima antički brončani kip grčkog atleta Apoksiomena. Lungomare staze prate obalu otoka prolazeći brojnim uvalama kroz stoljetnu borovu šumu i povezuju Mali s Velim Lošinjem. Ovo je grad svježeg zraka okupanog aerosolima, čistog mora, ribara, utočište dupina, pčela i ljekovitog bilja, mirna luka za brojne nautičare i ljubitelje ronjenja. Lošinjani su bili nadaleko poznati po vještini izrade jedrenjaka, te kao najbolji pomorci cijelog Mediterana. Razvitkom Lošinja kao pomorskog središta, razvija se i novi oblik turizma - lječilišni. Zahvaljujući izuzetnim karakteristikama klime, Lošinj je 1892. proglašen klimatskim lječilištem. Prvi turist ovog otoka registriran je 21. siječnja 1885. godine, a prvi hotel izgrađen je već 1887. i zvao se Vindobona.

Veli Lošinj

Veli Lošinj prvi put se spominje 1398. pod imenom Velo Selo. Najstarija jezgra Velog Sela nastala je prelaskom iz 13. u 14. stoljeće oko romaničke crkve Sv. Nikole iz 14. st. Prvobitno naselje je rastresitog tipa, a u 15. stoljeću izgrađena je obrambena kula podignuta radi obrane luke i naselja, ali i zbog gusarskih napada.

Naselje se od 17. st. razvija amfiteatralno oko velološinjskog zaljeva. To je urbano barokno mjesto sa središnjim trgom uz more i dvije osnovne uličice od kojih jedna vodi u Velo Selo, a druga do naselja u uvali Rovenska.

Otok Susak

Susak, Jadranski dragulj, atrakcija i cilj mnogobrojnih istraživača, novinara, filmskih i televizijskih snimatelja, još je i sada insula incognita (nepoznati otok). Susak je na svoj način prirodni fenomen našeg Jadranskog mora i malo čudo prirode. Pješčani otok, površine 3,7 km2 , u pomorskoj kartografiji ubilježen je već u 13. stoljeću.

Susak je otok vinograda i trstike koja čuva terasasti teren od erozije pijeska. Suščani su po zanimanju vinogradari i ribari, a poznati su po svom starohrvatskom govoru i ženskoj mini nošnji.

Još u doba rimske vlasti otok je nasađen vinovom lozom, a po dobrom vinu je poznat sve do današnjih dana. Susak ima i prekrasne pješčane uvale, čisto more i ljekoviti pijesak. Na otoku nema automobila.

Otok Ilovik

Najjužniji je nastanjeni otok lošinjskog otočja, s istoimenim ribarskim mjestom, gdje danas živi oko 170 stanovnika. Položaj Ilovika je vrlo lijep, smješten je u manjoj uvali, a obala je sa svih strana lako pristupačna.

Izmedu dva otoka proteže se dobro zaštićen kanal dužine 2,5 km i širine oko 300 m koji služi kao luka mjesnim ribarima kao i brojnim nautičarima. Za Ilovik se kaže i da je otok cvijeća, a njegova su specifičnost stabla eukaliptusa. Kao i na Susku, na otoku nema automobila.

Otok Unije

Nekoliko morskih milja zapadno od Lošinja smještene su Unije, brežuljkast otočić vapnenačkih stijena, prekriven niskom mediteranskom vegetacijom. Sjeverna i istočna strana otoka strme su i kamenite, obrasle zelenilom crnike, dok su južna i zapadna strana ravnije i tvore zaljev u kojem se nalazi jedino mjesto na otoku, koje u zrcalu mora odslikava pročelja svojih kuća i plodnih polja. To je otok maslinika u čijim krošnjama šumi dah starine. Na otoku se nalazi i mala zračna luka, 30 km od pulske i 8 km od lošinjske zračne luke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:13