BISERI JADRANA

Najljepši otoci Srednje Dalmacije - Vis i Šolta

Vis je mjesto za opušteni, ali aktivni odmor. Ovdje možete uživati u tišini i istovremeno pecati, roniti, daskati...

Najbliži aerodrom - 20 km, Split - Kaštela • Lučka ispostava: 021 711 111 • www.tz-vis.hr • INFO: TZ Vis, Šetalište Stare Isse 2, 021 717 017

Bio je dugo najizoliraniji otok Jadrana, a i danas nije poput drugih turističkih meka - razvikano mjesto za mondena druženja i noćne provode do ranih jutarnjih sati. Vis je mjesto za opušte-ni odmor na suncu, obilazak otoka ili otočića i hridi rasutih u njegovu arhipelagu ili pak bavljenje raznim sporto-vima. Nakon svega druženje uz delicije s jelovnika, glasovito domaće vino i glazbu s nekog od koncerata. Saču-vavši svoju ljepotu, Vis je prava oaza mira, što je, možda, i najveća vrijednost otočne ponude.

Brojni restorani od luksuznih do tradicionalnih konoba u samim centrima grada Visa i Komiže ili u atraktivnim uvalama privući će svakog gosta lokalnim specijalitetima i ugodnom atmosferom. Ako odlučite napustiti obalu, desetak kilometara u unutrašnjosti otoka u ponudi je nekoliko seoskih domaćinstava koji ne zaostaju ni u kvaliteti pripreme bogatih autohtonih specijaliteta, a oduševit će i gostoprimstvom kojim domaćini dočekuju goste.

Otok Vis, bogat poviješću, nudi posjetiteljima mnoge spomenike od antičkog do novijeg doba. Ostaci antičko-ga grada, rimske terme, isejska nekropola, mnogi renesansni ljetnikovci, crkvice, a iz novijeg doba i Titova špilja svjedoče o burnoj prošlosti otoka i nude priliku za brojna razgledavanja i izlete. Akvatorij oko Visa poznat je po svojim puinskim otocima - Brusnik, Sv. Andrija, Jabu-ka, Palagruža, od kojih su neki staništa rado viđene i gotovo istrebljene sredozem-ne medvjedice. Posebna je atrakcija i za viški akvatorij i za Hrvatsku otok Biševo po-znat po svojoj Modroj špilji, vrhunskom malom plavcu i pješčanim plažama. Tijekom ljeta u gradu Visu organizira se Kulturno ljeto s bogatim kulturno-umjetnič-kim programom. Večeri ozbiljne glazbe održavaju se na atraktivnim lokacijama.

Vis - Što posjetiti

Samostan Sv. Nikole

Muster, benediktinski sa-mostan sv. Nikole u nepo-srednoj blizini Komiže, sa-građen je na ostacima starije predromaničke crkve potkraj 13. stoljeća. Među-tim, potkraj 15. i u 16. stoljeću samostanska je crkva temeljito pregrađena u go-tičkom i renesansnom stilu. Nova velika adaptacija do-godila se i u 17. stoljeću, ali ovoga puta u baroknom stilu. Od drugih znamenitosti vrijednih pažnje turista preporučujemo Kaštel u lu-ci, zanimljiv Ribarski muzej, romaničku crkvicu i barokno svetiše iz 16. stoljeća.

Šolta

Najbliži aerodrom - 21 km, Split - Kaštela • Lučka ispostava: 021 654 139 • www.solta.hr • INFO: TZ Šolta, Podkuća 8, Grohote, 021 654 657

Vjeruje se kako je otok Šolta ime dobio od grčkog naziva olynthia, što znači “nezrela smokva”. U prošlosti su Grci, Talijani i Španjolci na svojim putovanjima kroz Jadransko more pristajali ovdje kako bi trgovali s lokalnim ribarima. Šolta je bila pravi otok ribara, ali i maslinara i vinogradara. Simbol otoka je oduvijek bila “čuvita” (ćuk). Ta-ko su i stanovnike Šolte, Šol-tane, nazivali čuvitarima. To je nekad bio pomalo pogrdan naziv, danas čak poprima pozitivna obilježja, štoviše raz-ne formalne i neformalne skupine sa Šolte i u vezi sa Šoltom uzimaju čuvitu u naziv. Zbog izoliranosti i nebrige nadležnih vlasti za ovaj otok nastala je i kletva “Dabogda te Šolta dopala!”.

Nečujam

U 4. st. car Dioklecijan koristio je najmanju uvalu u Nečujmu kao svoj ribnjak. Zato je toj uvalici i danas ime Piškera, a ruševine su još tu, na dnu mora. U Piškeri je car imao i terme. Od tog je vremena Nečujam ostao samo mjesto za odmor.

Maslinica

Maslinica je nastala 1703. kada je plemićka obitelj Marchi zatražila od mletačkog providura odobrenje za zasnivanje novog naselja i gradnju dvorca koji je danas preuređen u restoran. Maslinica je atraktivna turistima koji žele mir. Trajekti i brodovi ovdje ne pristaju, tako da se do Splita dolazi iz Rogača.

Rogač

Najstarije je primorsko naselje na otoku nastalo u doba starog Rima. Iskopani su ostaci starorimske gospodarske zgrade u uvali Banje, a nađeni su i starovjekovni zidovi u moru, ali i villa rustica, koja je u svom sastavu imala i kupelj.

Stomorska

Pomorski prijevoz nekada je bio najvažnija grada gospodarstva Stomorske. Vapno i vino jedrenjacima se prevozilo po Jadranu, a danas isti služe u turističke svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:06