SLIKOVIT PRIKAZ TEHNOLOŠKOG POSTIGNUĆA

Najsitniji crtić u povijesti: IBM animirao pojedinačne atome

Nikada ranije u povijesti crtić nije napravljen na ovakav način: nekoliko atoma ugljika na bakrenoj ploči složeno je, sliku po sliku, u kratku pričicu o dječaku koji se, prikladno, zove Atom.

Atom po atom

Znanstvenici američkog diva IBM na taj su način željeli demonstrirati zadivljujuću razinu svojih tehnoloških dostignuća. Naime, uspjeli su zadivljujućom preciznošću kontrolirati položaj pojedinačnih atoma.

Crtiće je izrađen ovako: znanstvenici su poredali atome u željeni oblik, zatim su elektronskim mikroskopom napravili njihovu sliku, a niz tako napravljenih fotografija u konačnici je složen u animirani film. Za 90 sekundi filma snimljene su 242 sličice. Kada bi više od tisuću takvih predložaka bilo složeno u niz, dobila bi se linija čija bi dužina bila jednaka promjeru jedne vlasi.

Poseban ‘studio’

Za njegovu izradu bio je potreban poseban “studio”. Atomi su manipulirani u vakumskoj komori ohlađenoj na iznimno nisku temperaturu. Priznanje im je odala i Guinnessova knjiga rekorda koja je “Atom” proglasila najsišućnijim crtićem u povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 09:02