Postoji mala grupa čitatelja koja najpoznatije svjetske poslovne novine Financial Times ne kupuju zbog ekonomskih nego zbog gastronomskih tema. Naime, u izdanju za vikend ove novine svakog tjedna imaju izvrstan gastronomski podlistak raširen na nekoliko stranica. U posljednjem vikend izdanju glavna mu je tema gin. Duhoviti naslov “Gin i tonik? Kapitalna ideja” govori o preporodu gina i novim trendovima. Naime, mali proizvođači u i oko Londona počeli su po originalnim recepturama proizvoditi nove vrste gina za zahtjevnu znalačku publiku. Novi proizvođači odlučili su napraviti “miks” izvornih ideja i najnovijih tehnoloških mogućnosti destilacije.
Upočetku su kanili proizvoditi samo za uski krug sljedbenika, no njihovi su pokusi nailazili na sve više odobravanja, tako da su se odvažili na komercijalnu proizvodnju uz sve značajnije uspjehe.
Englezi se uvijek iznenade kada im u Hrvatskoj ponudimo izvorni gin. Misle kako se šalimo. Onda kušaju brinjevac, tradicionalnu rakiju od brinja. Kod nas ljubitelji rakije znaju za brinjevac, lozovaču koja se aromatizira brinjem, zagasito modrim samoniklim bobicama koje kuhari najčešće koriste kada divljač drže u pacu. No to nije rakija koja zaslužuje osobitu pažnju znalaca. Mali broj proizvođača vrhunskih rakija, prije svega u Gorskom kotaru i Lici, brinjevac rade isključivo od brinja, dakle destiliraju same bobice. To je mukotrpan posao koji rezultira fantastičnom rakijom opojnog mirisa i okusa. Takav se brinjevac širi ustima i ostavlja trag koji traje dulje od bilo kojeg sličnog napitka. Zato znalci ovakvo magično piće piju isključivo kao dižestiv. Onaj tko se odluči za aperitiv prekrit će okusom pravog brinjevca sve druge okuse jela i pića sve do kraja objeda.
Donedavno ovakvi su zaljubljenici proizvodili čisti brinjevac u kućnoj radinosti samo za kućne potrebe. Odnedavno ih susrećemo i na sajmovima izvornih delikatesa. Neupućeni kupci iznenađeni su relativno visokim cijenama. No kada doznaju kako se od desetak kilograma plodova brinja dobije tek bočica skupocjenog destilata shvaćaju da pravi brinjevac nije precijenjen. Radi se o rakiji koja je superiorna engleskim ginovima: istovremeno je i moćna i elegantna. Za razliku od engleskih tradicionalnih i modernih ginova, ne traži nikakve aromatske dodatke prilikom destilacije i odležavanja. Naš pravi brinjevac čist je i savršen!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....