PRINCEZA RATNICA

NAVY SEALS SPECIJALAC PRONAŠAO PRAVU SEBE 'Živio sam kao muškarac da bih služio domovini'

Chris Beck dvadeset je godina bio pripadnik elitne postrojbe Navy Seals . Sudjelovao je u 13 misija, od čega sedam u ratnim zonama. Tijekom godina odlikovanja su se nagomilala.

Kako i ne bi, kada je Chris, kao i ostali pripadnici Navy Sealsa, bio jedan od najobučenijih vojnika na svijetu - istrenirani stroj za ubijanje, istovjetan onima kakve su poslali u lov za najtraženijim teroristom na svijetu Osamom bin Ladenom.

Borbe su prošlost

Danas, nekoliko godina nakon što se umirovio - a učinio je to u svibnju 2011. godine, samo šest mjeseci prije akcije u kojoj je doista i ubijen zloglasni al-Qa’idin vođa, Chrisov život izgleda potpuno drugačije - borbe su sada iza njega, baš kao i ratne zone, treninzi, stari način života.

Iza njega ostalo je njegovo ime i, najbitnije od svega, njegov spol.

Chris se danas zove Kristin Beck, a o svom iskustvu transrodne osobe u elitnoj vojnoj postrojbi te procesu transformacije u ženu te osjećaju da se kako emocionalno tako i mentalno konačno osjeća “kao kod kuće”, Kristin je uz pomoć Anne Speckhard napisala i knjigu “Princeza ratnica” (Warrior Princess), koja je objavljena ovog vikenda. “Chris je doista želio biti žena, osjećao se kao žena i konsolidirao je taj identitet vrlo rano u svom djetinjstvu”, objasnila je Speckhard za ABC News. U knjizi Kristin priča upravo tu priču - kako se kasnije nosila s time da, unatoč unutarnjem glasu i svojim osjećajima, živi kao muškarac kako bi služila svojoj domovini.

SEAL-ovci su braća

Naime, transrodnim osobama nije dopušteno služiti u američkoj vojsci. To se nije promijenilo ni nakon što je relativno nedavno ukinuta “Don’t Ask, Don’t Tell” politika te nakon što je homoseksualnim osobama dopušteno da služe vojsku.

“Chris je godinama odbacivao svoju seksualnost, baš kao kad ugasite svjetlo, i živio kao ratnik, obuzet bitkama, živeći praktički aseksualno”, navodi se u knjizi.

“Za Chrisa su ostali SEAL-ovci bili njegova braća i u životnom stilu muškarca ratnika, čak i ako je želio uslišati svoje seksualne misli, nikada zaista nije bilo vremena da se previše razmišlja o seksualnosti”, dodaje se.

Kristin Beck se trenutačno, miljama daleko od nekadašnjeg života, posvetila promociji knjige te novoj karijeri, onoj aktivistice.

Heroji u svom dvorištu

Tako je u dvorištu svoje kuće na Floridi napravila vrt i otvorila ga vojnim veteranima iz Iraka i Afganistana kako bi im pomogla da se nakon povratka s bojišnice lakše uklope u svoj stari, novi život. “Sjedeći u svom dvorištu, kraj svog jezerca, više ne osjećam ljutnju, otpor ili depresiju. Osjećam mir. Želim dati tu mogućnost ‘vrta mira’ svojoj braći i sestrama veteranima”, kaže Kristin. Jučer, nakon što su se mediji raspisali o Kristin, objavila je na svom Twitter profilu “Ne morate biti SEAL da biste bili heroj, svi smo mi heroji u vlastitom dvorištu ako se prema SVIMA odnosimo dostojanstveno i suosjećajno.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 18:28