KOMENTAR

Ne budemo li disciplinirani, ponovno slijedi žestoki bunker

 Marko Todorov / CROPIX

Vladine mjere za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti dobar su, odmjeren i razložan potez, ali samo ako se nastavimo držati svih i dalje važećih epidemioloških mjera. One su sadržane u prvoj točki Vladina zaključka u kojoj se navodi kako se građanima nalaže nastavak pridržavanja mjera fizičke udaljenosti, higijenskog standarda i dezinfekcije prostora.

Jednako tako se obvezuje poslodavce da osiguraju uvjete rada sukladno epidemiološkim mjerama te omoguće rad od kuće gdje je to moguće, organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na radno mjesto radnicima s tjelesnom temperaturom. Uz to se zabranjuje održavanje javnih događaja i velikih okupljanja, a danas će biti donesene i preporuke za korištenje maski za lice te niz ostalih preporuka koje se tiču svakodnevnog života i poslovanja.

To je i premijer Andrej Plenković istaknuo u govoru i ne može se dovoljno naglasiti važnost tih epidemioloških mjera koje su i dalje na snazi, a od kojih će se neke dodatno precizirati. Bilo bi dobro da te preporuke budu što strože, uključujući obvezno nošenje maski i rukavica u uslužnim djelatnostima, a možda i u javnom prijevozu.

Kada je epidemiološka slika u pitanju, naime, a u korelaciji s mjerama za pokretanje gospodarstva, nogometnim rječnikom bi se moglo kazati kako smo se prestali braniti samo u svom šesnaestercu, prestali primati golove svake druge minute i uspjeli smo povezati dva-tri dodavanja. Međutim, još uvijek nismo uspjeli uspostaviti ravnotežu na terenu, suparnik, koronavirus, još uvijek je izrazito dominantan i ima posjed lopte od 90 posto, a mi ne možemo prijeći crtu polovice igrališta.

Vlada je, dakle, nakon strogih epidemioloških mjera odlučila dati šansu građanima i poduzetnicima, ekonomiji, državnom proračunu, odlučila je dati šansu životu, ali ako ne budemo disciplinirani, ako zapucamo tu šansu kao zadnji amateri, dobit ćemo brojne golove u kontri i opet ćemo morati zaigrati žestoki bunker. Ponovno ćemo morati zatvoriti trgovine, vrtiće i frizerske salone te reći doviđenja jutarnjem espressu na terasi obližnjeg kafića.

Gospodarstvu će zaprijetiti katastrofa biblijskih razmjera, državni proračun će se raspasti, a dobrom dijelu građana zaprijetit će siromaštvo i pučke kuhinje. Sloboda, i ovakva, još uvijek ograničena, zahtijeva odgovornost, to zna svaki roditelj i svaki radnik i poslodavac. Budimo odgovorni, pokrenimo gospodarstvo, prevarimo virus odlazeći da se počešljamo u nekom starom salonu, ali čuvajmo sebe, druge, svoju djecu i naše najstarije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:07