StoryEditor
POZNATA LICA

NEDJELJNI EKSKLUZIVNO OTKRIVA SVE DETALJE KORONA NATJEČAJA NA PANTOVČAKU Kabinet predsjednika u ožujku je dobio dvije posebne savjetnice

Poziv na razgovor objavljen je 19. 3., a kandidati su se u Uredu predsjednika morali pojaviti  25. ožujka kada je u Hrvatskoj proglašen lockdown. Plaća savjetnica bit će 15.215 kuna bruto
Zoran Milanović
 Goran Mehkek / CROPIX

Kad se epidemija koronavirusa već fino zahuktavala (prvi službeno potvrđeni slučaj zaraze u Hrvatskoj zabilježen je 25. veljače), a građani polako pripremani da će vrlo vjerojatno u zemlji uskoro biti uvedena (polu)karantena, Ured predsjednika RH Zorana Milanovića, 5. ožujka, objavio je oglas za zapošljavanje dvoje “posebnih savjetnika u Kabinetu Predsjednika Republike”. Premda su 16. ožujka zatvorene sve škole i fakulteti, a tri dana kasnije Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku kojom de facto uvodi karantenu - zatvaraju se kafići, restorani, frizerski i kozmetički saloni, kina, kazališta, sportski tereni, crkve… te svi dućani, osim onih koji prodaju hranu i osnovne higijenske potrepštine - natječaj u Milanovićevom uredu nije suspendiran. Idućih nekoliko dana donose se još strože mjere: suspendira se javni gradski prijevoz, zatvaraju se autobusni i željeznički kolodvori, tržnice, a 23. ožujka donosi se najdrastičnija mjera - zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka, a putovanja su moguća samo uz posebne propusnice.

Dugogodišnja suradnica

No niti te drakonske mjere suspendiranja nekih od najosnovnijih građanskih prava, poput prava na slobodu kretanja, nisu pokolebale Milanovićeve suradnike na Pantovčaku u nastojanju da, koroni unatoč, zaposle “posebne savjetnike u Kabinetu Predsjednika Republike”.

I tako su 19. ožujka - dakle istog dana kada je u Hrvatskoj započeo lockdown odlukom o zatvaranju skoro svega osim ljekarni, benzinskih pumpi i trgovina s osnovnim potrepštinama - objavili da će intervjue s osmero kandidata i kandidatkinja obaviti 25. ožujka u zgradi Ureda predsjednika na Pantovčaku, s početkom u 10 sati. Za svakog su predvidjeli po 20 minuta da pokaže zašto baš njega, ili nju, treba zaposliti na Pantovčaku. U oglasu je pisalo da to nije doživotno zapošljavanje, već da se odabrani kandidati, odnosno kandidatkinje, u radni odnos primaju na određeno vrijeme, a najdulje do isteka predsjedničkog mandata Zorana Milanovića, što znači, do veljače 2025. godine. Ili možda ipak do veljače 2030. - ako Milanović uđe u još jednu predsjedničku utrku i bude reizabran? Prva je na intervju, u srijedu 25. ožujka, u 10 sati, pozvana S. D., koja mora da je zadovoljna izašla iz ureda.

 

Kasnije smo doznali da je riječ o Sunčici Dedić te kako je dobila posao u lijepoj zgradi u park-šumi na Pantovčaku. Osim nje, najviše znanja na intervjuu očito je pokazala I. P., koja je na razgovor za posao bila pozvana točno u 11.40 sati. Kasnije smo doznali da je riječ o Ivani Pušonjić. Puno ime i prezime ostalih kandidata i/ili kandidatkinja za širu javnost nisu bitna, oni su ionako s Pantovčaka otišli kratkih rukava. Zabilježit ćemo samo da je bila riječ o osobama inicijala P. G., S. K., M. Lj. M., E. M., B. P. i N. R. Da razni P. G.-ovi i E. M.-ovi zapravo nisu imali velike izglede na tom natječaju - ne prodajemo vam naknadnu pamet - jasno je mnogima koji pozorno čitaju dnevni tisak. Tako je Jutarnji list još 1. siječnja ove godine - dakle prije nego što se održao drugi krug izbora i sraz Zorana Milanovića i tada još aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović - objavio tekst pod naslovom “Svi Milanovićevi operativci: Tko može računati na novi posao ako on pobijedi”, u kojemu smo ustvrdili da će s njim na Pantovčak Nikola Jelić, koji je bio glasnogovornik njegove Vlade, potom Milanovićeve predsjedničke kampanje, a danas je glasnogovornik Ureda predsjednika RH. Objavili smo već tada da će na “brdo” i šef njegove predsjedničke kampanje Orsat Miljenić, koji je danas predstojnik Ureda predsjednika i savjetnik predsjednika RH za vanjsku i europsku politiku. Vrlo precizno prognozirali smo i da će s Milanovićem na Pantovčak i dio mladih stručnjaka za politički marketing, odnose s javnošću i društvene mreže, poput Bartola Šimunića, koji je danas pročelnik Kabineta predsjednika RH, te već ranije u ovom tekstu spomenuta Ivana Pušonjić. Tada nismo znali da će s Milanovićem na Pantovčak i Sunčica Dedić. Previd je veći, s obzirom na to da je Sunčica Dedić dugogodišnja Milanovićeva poznanica i suradnica. Sada već davno, kad je Zoran Milanović bio predsjednik Vlade, a ona Batestin, gospođa Sunčica bila je jedna od tajnica u Vladi.

Suđenje Sauchi

Da je riječ o osobi kojoj Milanović jako vjeruje, sugerira činjenica da je Sunčica Batestin, prema podacima Poslovne Hrvatske, 2017. godine kratko bila i direktorica tvrtke EuroAlba Advisory, tvrtke koju je Milanović, nakon poraza na parlamentarnim izborima 2016. i odlaska iz visoke politike i s čela SDP-a, osnovao s ambicijom da, kako je znao reći, napokon u životu zaradi “neke ozbiljnije novce”. No, Sunčica Dedić (Batestin) široj javnosti vjerojatno je postala mrvicu poznata tek kao jedna od svjedokinja, u sada već maratonskom suđenju bivšem šefu kabineta premijera Milanovića, Tomislavu Sauchi, za navodno lažiranje putnih naloga i posljedično ilegalnu zaradu nekoliko stotina tisuća kuna. Na jednom od brojnih ročišta, naime, jedna od svjedokinja ustvrdila je kako je, unatoč zabrani isplate naknade za prekovremene sate, Saucha naložio da se ta naknada isplati, također u toj aferi osumnjičenoj Sandri Zeljko, i to preko računa Sunčice Batestin. Ona je, pak, tvrdio je USKOK, taj novac prebacila majci Sandre Zeljko.

- Molimo vas da se za sve potrebne informacije obratite Uredu za odnose s javnošću Ureda predsjednika RH - poručila nam je u petak poslijepodne Sunčica Dedić, nakon što smo joj rekli da pišemo tekst o njezinom zapošljavanju na Pantovčaku te kako bismo joj željeli postaviti nekoliko, uz natječaj povezanih, pitanja. S druge strane, Ivana Pušonjić - barem za političke insajdere - nije nepoznato ime. Dapače, prije nego što je, uz Bartola Šimunića, bila jedna od najvažnijih kotačića u predsjedničkoj kampanji Zorana Milanovića, u kojoj je bila najviše angažirana za osmišljavanje poruka i njihovo plasiranje u medije, ponajprije preko društvenih mreža, Pušonjić je prilično iskustvo u političkoj promidžbi stekla puno prije, jer je, među ostalim, bila uključena i u parlamentarnu kampanju SDP-a prije nekoliko godina. S obzirom na imidž u tim krugovima, na to da joj za pronalaženje posla vjerojatno ne treba stranačka veza, željeli smo iz prve ruke doznati zašto se javila na natječaj Ureda predsjednika RH, te što bi imala reći na našu primjedbu da taj natječaj doživljavamo samo pro forme odrađenim. No, njena poruka bila je slična onoj Sunčice Dedić.

Koeficijent savjetnika

- Za sve upite obratite se glasnogovorniku Ureda predsjednika RH - bilo je sve što nam je u petak rekla Ivana Pušonjić. Imate li komentar na primjedbu da je vaš natječaj bio raspisan pro forme jer su, eto, na njemu pobijedile dvije osobe koje su i ranije (poslovno) surađivale sa Zoranom Milanovićem, pitali smo službeno i Ured predsjednika RH. Odgovor nismo dobili. No odgovorili su nam na pitanja kako to da se na natječaju od stručnih uvjeta tražila samo stručna sprema, ali ne i godine radnog staža, koliko se osoba ukupno javilo za ta dva otvorena mjesta, kada su objavili rezultate natječaja, i kada su s odabranim kandidatkinjama sklopili ugovore o radu, i na koje razdoblje. Posljednje je izuzetno bitno, jer je Vlada na sjednici 2. travnja donijela odluku o zabrani novog zapošljavanja u javnom sektoru (osim u zdravstvenim ustanovama) bez izričite dozvole ministra financija.

- Radni uvjeti koji su traženi sukladni su u potpunosti odredbama čl. 47. Zakona o sustavu državne uprave (NN 66/19), dakle, završen diplomski sveučilišni studij ili specijalistički stručni studij. Na temelju spomenute odredbe zakona, radni staž nije uvjet. Napominjemo kako te odredbe zakona predstavljaju svojevrsni “revolving door”, koji je primjenjiv u svim tijelima državne uprave. Na navedeni oglas zaprimljeno je 9 prijava kandidata, od kojih jedan nije ispunjavao formalne uvjete oglasa, te je ostalih 8 kandidata pozvano na razgovor (intervju) za 25. ožujka 2020. Na intervju se odazvalo 7 kandidata. Izabrane su Ivana Pušonjić i Sunčica Dedić. Odluka o imenovanju donesena je 31. ožujka 2020. Nitko od prijavljenih kandidata nije se žalio na odluku. Obje posebne savjetnice zaposlene su na određeno vrijeme, najdulje do isteka mandata predsjednika Republike, što znači da im istekom mandata prestaje radni odnos u Uredu PRH, i nakon toga nemaju pravo ostati u državnoj upravi, nemaju pravo na otpremninu, niti na bilo koju drugu naknadu - odgovorili su iz Ureda predsjednika RH. I za kraj, kolika je plaća friških posebnih savjetnica?

- Koeficijent 2,619 određen je na temelju odgovarajuće primjene čl. 47. Zakona o sustavu državne uprave, koji izričito definira takav koeficijent. Na temelju njega, izračunata je bruto plaća posebnih savjetnica, i određena je isključivo množenjem rečenog koeficijenta i osnovice. Nikakvih drugih prava i dodataka nemaju. Prema zakonu, posebni savjetnici nisu državni službenici te stoga ne mogu ostvarivati dodatna prava, niti im se plaća može uvećavati po nekoj drugoj osnovi - poručili su iz Ureda predsjednika. Da vam olakšamo računicu, njihova plaća iznosit će 15.215 kuna bruto, odnosno - ovisno o prirezu mjesta gdje stanuju i eventualnim poreznim olakšicama - oko deset tisuća neto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2020 09:11