IZBORI 2019.

'NEKA SE RASPIŠU UNUTARSTRANAČKI IZBORI PA ĆEMO VIDJETI GDJE SMO' Muk u stožeru HDZ-a, već se počelo šuškati o idućim koracima

 
Stožer Kolinde Grabar-Kitarović
 Goran Mehkek / Hanza Media

NOVO 22:45 - Izborni stožer Kolinde Grabar-Kitarović se nakon njenog govora potpuno ispraznio, izjavu je ostao davati samo voditelj kampanje Ivan Anušić.

--------------------------

21:58 Saborski zastupnik HDZ-a Davor Ivo Stier izjavio je da HDZ mora čuti što su mu birači rezultatima predsjedničkih izbora poručili.

- Moramo čuti što su nam birači poručili. Već na europskim izborima i u prvom krugu parlamentarnih izbora poslali su nam jasnu poruku. Što se tiče političkog identiteta HDZ-a i što se tiče borbe protiv klijentelizma, na tome ćemo raditi i ponovno ćemo stati na noge, rekao je Stier novinarima komentirajući rezultate predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Zoran Milanović.

Smatra i da su danas HDZ-ovci možda pali, ali definirati će ih to što će ponovno stati na noge. "Vjerujem u to, na tome ćemo raditi. Svaki ego se mora staviti sa strane, važno je što je interes Hrvatske i nakon toga interes stranke. Osobni interesi su zadnji", poručio je Stier.

--------------------------

21:49 - Ministar zdravstva Milan Kujundžić za Jutarnji kaže kako je ovo za HDZ loš rezultat, no to je tek prva četvrtina koju je izgubio. No, ide na pobjedu na parlamentarnim izborima ove godine te je uvjeren da će ovaj neuspjeh ujediniti HDZ.

Na pitanje hoće li na tim izborima HDZ voditi Plenković, Kujundžić diplomatski kaže da prvo slijede unutarstranački izbori.

--------------------------

21:38 - HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović osvojila je u drugom krugu predsjedničkih izbora 87,91 posto glasova u inozemstvu, dok je Zoran Milanović dobio 12,08 posto glasova.

Nakon obrađenih 91,94 posto glasačkih mjesta, Grabar Kitarović je u inozemstvu osvojila 44.049 glasa, dok je Zoran Milanović dobio 6055 glasova.

Glasalo se u 47 država, Kolinda Grabar Kitarović veći je broj glasova dobila u 22, a Milanović u 20 država, pokazuju privremeni neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva u koje još nisu pristigli rezultati prekooceanski glasovi birača SAD-a, Kanade, Čilea, Brazila i Argentine.

FOTOGALERIJA: Atmosfera u stožeru Kolinde Grabar-Kitarović

Grabar-Kitarović premoćno u BiH, Milanović pobijedio u Sloveniji

Grabar Kitarović premoćno je pobijedila u Bosni i Hercegovini, gdje su obrađena sva biračka mjesta, osvojila je 92,31 posto glasova, dok je Milanović dobio 7,68 posto. Za Grabar Kitarović u BiH je glasalo 32.467 glasača, a za Milanovića 2701.

Od ostalih susjednih zemalja, Grabar Kitarović veći je broj glasova osvojila u Srbiji, Austriji, Mađarskoj i Italiji, dok je Milanović pobijedio u Sloveniji.

Kolinda Grabar Kitarović premoćno je pobijedila i u Afganistanu, gdje je na izbore izašao 101 hrvatski vojnik. Veći broj glasova osvojila je i u Crnoj Gori, Rusiji, Albaniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Njemačkoj.

Milanović je pak pobijedio u Irskoj, Kini, Velikoj Britaniji i Danskoj.

--------------------------

21:26 - Bivša glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč-Ivoš nam je rekla kako je Kolinda kolateralna žrtva politike Andreja Plenkovića koji je odvojio HDZ od njegovih birača jer vodi lijevu politiku za koju nije dobio mandat, a što je pokazao koaliravši s Miloradom Pupovcem i HNS-om te podržavši Istanbulsku konvenciju.

- HDZ s Plenkovićem teško može biti parlamentarne izbore, na europskim je izborima stranka ostvarila najgori rezultat u povijesti, a nakon ovog poraza možemo očekivati da krene u ozbiljne pripreme za unutarstranačke izbore . rekla je Oruč-Ivoš koja je u stožer stigla na poziv Ureda predsjednice u čiju je pobjedu, kaže, vjerovala do zadnjeg trenutka bez obzira na sve probleme koje je Grabar-Kitarović imala.

U očekivanju skorog dolaska Kolinde Grabar-Kitarović podršku joj je došla dati i Marijana Petir koja je novinarima rekla da je Kolinda pokazala da je prava državnica te da je dobro predstavlja Hrvatsku u Europi i svijetu te može biti ponosna na svoj mandat.

- S obzirom kakav je bio premijer, ne vjerujem da će Milanović donijeti novost na funkciji predsjednika. Nadam se da će više voditi računa o svom temperamentu i održati obećanja koja je dao biračima.

--------------------------

20:56 - Jedan član stranke rekao je da treba vidjeti koliko je Bandić pomogao ili odmogao na Grabar-Kitarović na ovim izborima.

- Nije normalno ni to što je u vrijeme izborne šutnje protiv gradonačelnika Zagreba bio prosvjed na Trgu bana Jelačića - dodao je.

--------------------------

20:48 - Kako odmiče brojanje glasova tako u stožeru Kolinde Grabar-Kitarović nitko više ne vjeruje da je moguć preokret. No, usprkos tome, više je uzvanika koji dolaze, nego što napuštaju City Plazu u kojoj je središnja dvorana s ekranima poluprazna, a komorna atmosfera najbolje se prepoznaje po ozbiljnim licima.

Vijori se, povremeno, tek jedna jedina hrvatska zastava koju je donio HDZ-ovac iz Sunje Ivica Kozarić koji kaže da nikad neće priznati da je Kolinda izgubila. Smatra da glasači nisu prepoznali njezine kvalitete dobrim dijelom i zato što joj mediji tijekom kampanje nisu bili naklonjeni.

U stožeru se nude isključivo bezalkoholna pića.

Više pozicionirani članovi stranke povukli su se u dvoranu na drugome katu u koju se može ući samo s posebnom dozvolom, a zaštitari novinarima brane pristup. Tamo su, koliko smo vidjeli, Dubravka Šuica, Mate Granić, Branko Bačić, Ante Sanader, Tomislav Ćorić, general-pukovnik Krešimir Ćosić...

Milijan Brkić, koji se svako malo spusti do središnje dvorane u prizemlju, pred novinarima je uglavnom nasmiješen, no ispred dvorane na drugom katu zatekli smo ga kako sam sjedi u separeu i ozbiljnoga lica tipka po mobitelu.

--------------------------

20:40 - Miro Kovač je rekao da su u stranci svi zajedno, da su poruku primili, i da su građani kaznili sadašnju predsjednicu koja je "bila prinuđena prihvatiti neke poteze koji nisu bili popularni u našem glasačkom tijelu".

- Mi ćemo analizirati rezultate, a sad nije vrijeme za raspravu o tome tko je odgovoran, to bi bilo neukusno. Svi zajedno u HDZ-u moramo shvatiti poruku. Najvažnije je da svi budemo zajedno, nema druge - rekao je Kovač.

--------------------------

20:28 - Ovo je ogroman udarac za Plenkovića koji bi mogao dovesti do njegovog kraja. Sada kreće rat u stranci i svi će udariti na njega zbog ovoga - rekli su nam članovi stranke.

U stožer je upravo stigao i Ljubo Ćesić Rojs.

- Ja sam im i ranije govorio da ne treba stavljati u kampanju i Vasu i Anušića, a oni su i još ih pojačali. Pa evo im! Što će biti s HDZ-om? HDZ će opstati, a za Plenkovića treba tek vidjeti. Neka se raspišu unutarstranački izbori pa da vidimo.

--------------------------

20:15 - Pričekajmo da se pribroje svi glasovi, pričekamo rezultate do kraja. Poraz nije problem nikada priznati i čestitati pobjedniku, problem je čestitati bilo samo Zoranu Milanoviću prije pet godina čestitati Grabar-Kitarović kad je bio predsjednik SDP-a - rekao je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Na pitanje tko je odgovoran za ovaj rezultat Milić je rekao da je bilo bitno animirati birače centra. Ove brojke koje vidimo govore da je veliki broj birača Miroslava Škore dao potporu Kolindi Grabar-Kitarović, ali pokazalo se i da jedan dio ljudi iza projekta "Škoro" odlučio da unosi podjelu u HDZ pod svaku cijenu - rekao je Milić.

- Snaga stranke se najviše testira na parlamentarnim, europskim i lokalnim izborima. Na tim smo izborima pod Plenkovićevim vodstvom pobijedili. Na predsjedničkim izborima ipak veliku ulogu igraju impresije birača o samim kandidatima - rekao je Milić i zaključio da Plenković nije odgovoran za ove rezultate.

--------------------------

NOVO 19:55 - Mi smo legalisti i prihvaćamo volju naroda, čestita ćemo pobjedniku i poželjeti mu da dobro vodi Hrvatsku jer je to najvažnije - kazao nam je Pavao Miljavac koji priznaje da su vrlo male šanse da se situacija preokrene u korist HDZ-ove kandidatkinje jer su se izlazne kate do sada pokazale prilično točnima.

- Ovo je za HDZ indikativna opomena da treba nešto mijenjati i što prije se početi pripremati za parlamentarne izbore, ne čekati nego odmah krenuti u koaliciju. Ako ostane ovako neće biti dobro. Milanovićeva će pobjeda biti vjetar u leđa SDP-u i njegovoj koaliciji kao što je i nakon europskih izbora SDP krenuo u ofenzivu - govori Miljavac dodajući kako bi premijer Plenković ove rezultate trebao dobro proanalizirati i smisliti novu strategiju.

On je prema Miljavčevom mišljenju u vanjskoj politici za Hrvatsku napravio više od ikoga i ne bi bilo dobro da u Vladi i HDZ-u bude većih oscilacija za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU.

--------------------------

19:42 - Od poznatijih HDZ-ovaca u stožer su stigli predsjednik Generalskog zbora Pavao Miljavac, ministar rada Josip Aladrović te proslavljeni rukometni trener Slavko Goluža.

--------------------------

19:35 - U Kolindinom stožeru je mala gužva oko švedskog stola koji je iznimno bogat. Uzvanici tako u desetak metara dugačkom redu čekaju na hranu. Hrana je inače poslužena puno ranije nego u dfrugom krugu.

Inače, u izbornom stožeru Kolinde Grabar Kitarović sat vremena prije zatvaranja birališta dogodio se incident kad je Vinko Gegić Bobetko počeo vikati i izvoditi performans pred novinarima. Više pročitajte OVDJE.

--------------------------

19:22 - Izlazne ankete komentirao je i Milijan Brkić.

- Čestitao bih Milanoviću na jako dobrom rezultatu, ali i Kolindi Grabar-Kitarović. Ali sačekajmo konačni rezultat, da se pribroje i glasovi dijaspore i oni iz BiH. Ja sam uvijek optimist i uvijek se nadam. Ako Milanović pobjedi, bože moj, hrvatski narod je glasao i poslalo poruku - i kandidatima i onima u strankama koji su iza njih - rekao je Brkić na pitanje novinarke da li ovo smatra osobnim neuspjehom rekao.

- Ovo ne smatram osobnim neuspjehom, uključio sam se u trenutku kada je vodstvo stranke i kandidatkinja procijenili da se trebam uključiti. Nakon konačnih rezultata sjest ćemo i vidjeti što je bilo dobro, a što nije. Crni Labudi? Ma nemojte o tome, sami smo odgovorni za rezultate.

Atmosfera u stožeru je prilično sumorna, no članovi stranke su počeli pljeskati kada su ugledali kamere kako ih snimaju.

U stožer je stigao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman priznaje nam da je očekivao drugačiji ishod, no da i dalje vjeruje u pobjedu Kolinde-Grabar-Kitarović.

- HDZ, svi mi na čelu s predsjednik Plenkovićem smo učinili sve za pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović- - kazao je ministar odgovorio na pitanje mijenja li se njezinim eventualnim porazom pozicija premijera.

- Ne, Plenkovićeva je pozicija i dalje čvrsta, domoljubna i proeuropska. On je moderan političar s međunarodnom reputacijom i Hrvatska ne može imati boljeg premijera.

--------------------------

19:12 - U stožer su upravo stigli zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić i potpredsjednik Sabora Željko Renier.

Kako javlja naš reporter atmosfera u stožeru HDZ-a je življa nego u prvom krugu izbora, ali prvenstveno zato jer je stiglo više ljudi. Članovi stranke s kojima smo razgovarali uvjereni su da izlazne ankete ne pokazuju pravo stanje stvari.

Željko Renier izjavio nam je kako su to samo ankete u kojima sudjeluje mali broj ljudi te nije uključena dijaspora.

--------------------------

Muk je zavladao u stožeru Kolinde Grabar-Kitarović nakon izlaznih anketa, ozbiljna i zabrinuta lica okupljenih koji nisu još ni približno napunili veliku kongresnu dvoranu City Plaza centra.

Među njima je zasad gotovo da i nema viših članova HDZ-a, nego tek članovi stranačkih organizacija iz cijele Hrvatske. Pa nam tko gospićki HDZ-ovci priznaju i kako su im se pri objavi izlaznih anketa noge odsjekle, no dodaju kako nada umire zadnja pa možda se rezultat ipak preokrene .

Za razliku od njih predstavnici zagrebačkog HDZ-a s,smatraju da je riječ o nedostižnoj razlici i da ovi podaci vrlo vjerojatno znače poraz njihove kandidatkinje.

Podsjetimo, prema izlaznim anketama Zoran Milanović je dobio 53,25% glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 46,75% glasova. No, ta anketa ne obuhvaća rezultate iz dijaspore.

- Prvi se mačići bacaju u vodu - tim je riječima za Jutarnji prve svoje dojmove opisao general Josip Lucić koji je nekoliko minuta nakon 19 sati stigao u Kolindin stožer. Društvo za njegovim stolom uvjereno je da će konačni rezultati biti bitno drugačiji, kada se glasovima iz Hrvatske pribroje i oni iz Mostara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 15:53