SHITSTORM

'NEMAMO VEZE S IZMETOM KOJI JE PADAO S NEBA' Agencija za zračni promet odbacila odgovornost za seriju neugodnih incidenata

 Profimedia, Alamy

Nakon niza incidenata u kojima je ljudski izmet padao s neba u zapadnoj Kanadi, agencija za zrakoplovstvo te zemlje odbacila je bilo kakvu odgovornost za neugodnu pojavu te svima koji su se žalili jasno poručila da je taj slučaj za njih završen, piše Guardian.

O fenomenu je prva izvijestila Susan Allan u svibnju ove godine iz grada Kelowna u Britanskoj Kolumbiji, koja je opisala kako je nju i njezinog sina zasula prava poplava izmeta dok su u svojem autu s otvorenim krovom čekali zeleno svjetlo na jednom raskrižju.

Otada su lokalni mediji zabilježili desetak drugih slučajeva u kojima su žrtve opisale kako je vrlo smrdljiva supstancu padala s neba.

Transport Canada, tvrtka u čijoj je nadležnosti i zračni promet, zaprimila je 18 prigovora u kojima su ljudi i vozila bili natopljeni tajanstvenom tvari, no rekli su kako u incidente nisu bili uključeni avioni.

Allan je ispričala da su joj iz agencije za zračni promet rekli da su prilikom incidenta na tom području bila tri aviona, no niti jedan nije nadlijetao baš to raskrižje na kojem se nalazila Allan sa svojim sinom te da nije zabilježen ni jedan kvar u sustavu otpadnih voda aviona.

Znanstvenici koji se bave problematikom okoliša rekli su kako je za neugodnu pojavu možda kriva pojava zvana 'poopsicle' – fenomen koji se javlja kad iz aviona cure otpadne vode koje se na velikim visinama smrzavaju i onda ponovno otapaju kako se avion spušta.

No, fekalna tvar koja je padala na zemlju nije bila plave boje kakve su otpadne vode iz aviona što govori da se ipak radilo o nečem drugom.

'Na aerodrom u Kelowni u vremenskom razdoblju o kojem je riječ, sletjelo je pet aviona. No, utvrđeno je da tvar koja je padala na zemlju nije bila plave boje radi čega se ne može povezati sa zrakoplovima', stoji u odgovoru agencije.

No Allen je svejedno uvjerena da su je zalile otpadne vode iz aviona.

'Kad sam pogledala uvis, vidjela sam avion direktno iznad nas', rekla je Allen.

'Jednostavan DNA test mogao bi dati odgovor na pitanje o kojoj se tvari doista radilo, no i samo to što je supstanca bila izrazito neugodnog mirisa i izazvala konjuktivitis kod nekih od pogođenih, sugerira da je doista riječ o izmetu', rekao je znanstvenik Robert Young.

Dodao je i kako je malo vjerojatno, ali ipak moguće, da je izmet djelo velikih ptica ili čitavog jata koje je nadlijetalo područje.

'Trebalo bi samo identificirati počinitelja. No ne mislim da se radi o nekoj velikoj svjetskoj misteriji', rekao je Young.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:15