DETOUR

Nismo Novi fosili, ali takve usporedbe nam imponiraju

Višestruki dobitnici Porina, koji su na glazbenoj sceni prisutni više od 12 godina, kažu da im je najveći izazov bio održati se na okupu
Detour
 Promo

To što smo nominirani za nagradu Zlatni Studio u kategoriji za Grupu godine znači nam puno, kao što bi, vjerujem, svakome značilo.

Priznanje za rad koji živiš u tako značajnoj konkurenciji i za tako respektabilnu nagradu mora imponirati - ističe Nenad Borgudan koji uz Ginu Damjanović, Edija Grubišića, Alena Križaja, Vibora Čerića i Dominika Žagmeštera čini grupu Detour. Višestruke dobitnike Porina glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš usporedio je s Novim fosilima.

- Detour, doduše, još nisu na razini popularnosti Novih fosila iz zlatne faze karijere, no na dovratku koncerta u Domu sportova i sa zavidnim radijskim i YouTube prolaskom Borgudanovih hitova, pokazuju da hrvatska pop-glazba može istodobno biti kvalitetna, uhu ugodna i estetski neupitna te popularna, slušana i tražena - zapisao je Dragaš, a Bordugan ne krije da mu je to veliki kompliment.

- Ja osobno sam rastao na Novim fosilima, kao vjerojatno i dobar dio moje generacije. Na tulumima, ako dođe do gitare, neke njihove stvari uvijek su nezaobilazni dio repertoara, tako da svaka usporedba s velikim bendom poput njih, bendom koji je obilježio određenu eru, može samo imponirati iako se ne radi o istom glazbenom izričaju - objašnjava Bordugan, koji ne krije da bi se njegov bend jako veselio kada bi u kategoriji za Grupu godine uspjeli osvojiti Zlatni Studio. Kako bi proslavili nagradu?

- Uz vatromet, šampanjac, vožnju limuzinom po gradu i raznim nepodopštinama koje idu uz slavlje - kaže glazbenik kojeg pitamo na što je najviše ponosan u 2018. godini.

ZA NOMINIRANE U SVIM KATEGORIJAMA NAGRADE 'ZLATNI STUDIO' GLASAJTE OVDJE!

- Svakako na album ‘TourDeTour’ koji je izašao prije par dana i na naš vrlo uspješno realiziran, najveći koncert u dosadašnjoj karijeri, koji se zbio 8. prosinca u Domu sportova - govori Borgudan, čiji bend slavi 12 godina postojanja. Što im je u tih 12 godina bio najveći izazov?

- Najveći izazov je vjerojatno bilo održati se na okupu. U par navrata bend se osuo, ali iza svake te epizode uspjeli smo se ponovo pokrenuti i biti još nekako bolji nego u razdoblju prije - kažu članovi benda koji smatraju da ne postoji recept za hit.

- Kad pričamo o hitu, možda si možeš povećati šanse time da radiš pjesme određenih karakteristika, bilo ritmičnih, bilo tekstualnih, ali sve to nije garancija da će pjesma postati hit. Pravi recept za pravi hit ne postoji - kažu članovi Detoura koji će novi album predstaviti na mnogim dogovorenim koncertima u zemlji i regiji. Album ‘TourDeTour’ osim publike, prepoznali su i struka i kritika, a grupa je edavno nominiran i za prvo izdanja Nezavisne glazbene novinarske nagrade Rock&Off u nekoliko kategorija. Sva ta priznanja, naravno, gode, ali članove Detoura slava nije opila.

- Mislim da je put našeg benda pošten put, radimo najbolje što možemo, nikada nismo bili fenomen, izazivali kontroverzu, prilično smo normalni ljudi pa iz te pozicije klasičnom evolucijom rastemo. Naš današnji status je posljedica mirne evolucije - u razgovoru za DOP magazine istaknuo je Borgudan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:56