IZA KULISA

Niti će HDZ dotući Milinovića, niti će on rasturiti HDZ

 Damjan Tadić / CROPIX

Prostorno je najveća, a po broju stanovnika najpustija županija. Obuhvaća gotovo 10 posto državnog teritorija i u njenom su sastavu i Brinje, i Plitvice, i Donji Lapac, ali i Senj i dio Paga. S obzirom na takav teritorijalni miks, nije ni čudo da je i politička slika Ličko-senjske županije veliki cušpajz. U glavnom gradu Županije, Gospiću, na vlasti je član HSP-a koji je u manjini u Gradskom vijeću. Županiju je osvojio HDZ, a na čelu joj bivši HDZ-ovac koji je sada nezavisni. Haespeovac je na čelo Gospića došao na listi nezavisnih kandidata, a u koaliciji s HDZ-om su lijevi HSS i desni HSP AS. U takvom okolišu našlo se mjesta i za vijećnika HSLS-a u Županiji.

Na tako politički nedifiniranom i teritorijalno raštrkanom području gdje su afiniteti i potrebe stanovnika dijametralno suprotni, Andrej Plenković kreće u ciklus izbornih okršaja. Na ovim lokalnim izborima on želi postići nekoliko ciljeva. Da HDZ osvoji najveću županiju, da politički što više marginalizira Darka Milinovića i uhvati pobjednički zalet za “prave” euroizbore. Naravno, i Milinović ima svoje želje. Prije svega pokazati da je on i dalje najjači u županiji i da je HDZ bez njega nitko i ništa. Ali tu je i jaki čovjek iz Novalje Ante Dabo s nezavisnom listom Bura te gospićki gradonačelnik Karlo Starčević sa svojim HSP-om.

Svima njima ankete daju sasvim solidne rezultate, ali nedovoljne da na kraju netko bude apsolutni pobjednik. Niti će HDZ dotući Milinovića, niti će on slavodobitno rasturiti HDZ, a Dabo i Starčević neće se iznenađujuće dokopati županske fotelje. Jedino je realan politički status quo u kojem su moguća dva rješenja - zajednički dogovor oko budućeg funkcioniranja vlasti ili daljnje političko međusobno cipelarenje do uništenja one druge strane, što će dovesti do potpunog sloma županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:02