SKUPINA G, FORTALEZA

NJEMAČKA - GANA 2:2 Klose zabio 15. gol na SP-ima, ušao u povijest i spasio Elf!

Kakav spektakl u drugom poluvremenu - za samo 25 minuta vidjeli smo čak četiri pogotka...

U susretu 2. kola G skupine svjetskog nogometnog prvenstva Njemačka i Gana su na stadion Castelao pred 64.000 gledatelja odigrale 2-2.

Bio je to sjajan susret sa četiri gola, mnogo trke i nizom prilika. Njemačka je vodila 1-0, Gana okrenula u 2-1, a 'Elf' zatim izjednačio. U posljednjih deset minuta jurilo se od gola do gola i vrlo lako se moglo dogoditi da vidimo i peti pogodak. Strijelci za njemačku reprezentaciju bili su Mario Gotze (51) i Miroslav Klose (71), dok su golove za Ganu postigli Andre Ayew (54) i Asamoah Gyan (63).

Utakmica će ostati upamćena i po 15. golu Miroslava Klosea na svjetskim prvenstvima čime je dostigao Brazilca Ronalda na vrhu ljestvice najboljih strijelaca u povijesti SP-a.

Njemačka sada ima četiri boda i vodi na ljestvici, dok je Gana treća s jednim bodom. SAD su druge s tri boda, dok je Portugal posljednji bez bodova. U drugom susretu 2. kola u ovoj skupini u nedjelju će igrati SAD - Portugal, dok će u 3. kolu 26. lipnja igrati SAD - Njemačka i Portugal - Gana.

Prvu zanimljivost vidjeli smo u 9. minuti pred njemačkim vratima. Nakon brze kontre Sulley Muntari je ubacio povratnu loptu u kazneni prostor, no Asamoah Gyan je loše pucao. U 13. minuti zaprijetio je i Christian Atsu udarcem s 20-tak metara, no Manuel Neuer je sjajno obranio. Prvu izgledniju priliku Nijemci su imali u 18. minuti, no Sami Khedira je loše pucao s ruba kaznenog prostora. Tri minute kasnije Thomas Mueller je nakon asistencije Mesuta Ozila bio u sjajnoj prilici, no ispred njeačkog napadača uklizao je Johan Boye i spasio siguran gol. U 33. minuti Neuera je testirao i Muntari snažnim udarcem sa 30-tak metara, no 'jedinica' Elfa je bila spremna.

Njemačka je u drugo poluvrijeme ušla daleko ozbiljnije i u 51. minuti je došla do vodstva golom Maria Goetzea. Mueller je sjajno ubacio s desne strane, a njegov suigrač iz Bayerna udarcem glavom je svladao Daudu. No, njemačka radost kratko je trajala. Tri minute kasnije Gana je gotovo na identičan način izjednačila. Afful je ubacio, a Andre Ayew je glavom zabio svoj drugi gol na prvenstvu. Potpuni preokret dogodio se u 63. minuti kada je gana povela golom Asamoah Gyana kojeg trenira naš Zlatko Dalić u Al Ainu. Nijemci su neoprezno izgubili loptu na sredini terena, a Gana u dva poteza poentirala. Loptu je presjekao Muntari i sjajno asistirao Gyana koji je majstorski svladao Neuera. 'Ludo' drugo poluvrijeme nastavilo se drugim golom Njemačke u 71. minuti, a strijelac je bio Miroslav Klose koji je ušao u igru dvije minute ranije. Klose je tim golom dostigao Brazilca Ronalda na vrhu ljestvice najboljih strijelaca u povijesti svjetskih prvenstva, obojica su zabila po 15. golova. U 84. minuti pogodak je mogao postići i Muller koji je izbio sam ispred Daude, no Asamoah je blokirao udarac. U posljednjim trenucima susreta sjajnu priliku imao je i Klose, ali je pucao pored gola.

NJEMAČKA - GANA 2:2 (Götze 51, Klose 71/ Ayew 54, Gyan 63)

KRAJ UTAKMICE - Nakon ne toliko dobrog prvog dijela, drugo poluvrijeme bilo je spektakularno. Nijemci posljednje kolo dočekuju s četiri boda, Gana s jednim. Portugal i SAD drugo kolo ove skupine kompletiraju u nedjelju.

90. minuta - Ganci su se spetljali u kontri 'tri na dva'. Igra se na sve ili ništa, svaki napad s obje strane je opasan...

89. minuta - Klose propušta veliku priliku za svoj 16. gol na SP-u! Sa 15 metara pucao je kraj gola...

85. minuta - Asamoah u posljednji tren spašava ispred Müllera, a potom i Mensah spašava gol Gane.

72. minuta - Klose (36 godina) je ulovio i Pelea te Seelera. Samo su njih trojica zabijali na četiri različita SP-a. Ali, nitko nikad nije imao toliko godina i bio strijelac za Njemačku na SP-ima...

71. minuta - GOL! Korner za Njemačku, loptu je na drugoj stativi dočekao Klose, pogodio mrežu i ušao u povijest - to je njegov 15. gol na Mundialima, izjednačio se s brazilskim Ronaldom na vrhu te vječne ljestvice strijelaca.

69. minuta - ulaze Schweinsteiger i Klose, izlaze Khedira i Götze.

68. minuta - Nijemci djeluju izgubljeno. Nakon drugog pogotka Ganci su imali još dvije vrlo ozbiljne akcije, ali nisu uspjeli poentirati.

63. minuta - GOL! Novi šok za favorizirane Nijemce. Asamoah Gyan je uletio u šesnaesterac s desne strane, rutinski matirao Neuera i ušao u povijest - postao je prvi afrički napadač koji zabio na tri uzastopna SP-a.

54. minuta - GOL! iz prvog napada nakon primljenog gola Gana je izjednačila. Centaršut Affula glavom je u mrežu skrenuo Andrew Ayew, kojeg je nedovoljno dobro pokrio Mustafi, Löwova zamjena s poluvremena...

52. minuta - igru je potom napustio i drugi Boateng, ušao je Jordan Ayew. Utakmica je prekinuta zbog ulaska jednog navijača na teren...

51. minuta - GOL! Visoki centaršut u kazneni prostor Gane dočekao je 178 cm visoki Götze, koji je glavom pogodio vlastito koljeno, od koejg se lopta odbila u mrežu!

46. minuta - počelo je drugo poluvrijeme. Löw je umjesto Boatenga u igru poslao Shkodrana Mustafija.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - Elf je imao više loptu (56 posto), ali Ganci su više puta opasno napali (14-15) i više pucali (4-6). Potpuno ravnopravna utakmica.

45. minuta - opasno su živjeli Nijemci, nakon kornera je u prazno odletio Neuer, u nastavku akcije pucao je Mensah, ali slabo i neprecizno.

38. minuta - Mario Götze je oprobao udarac s vrha šesnaesterca, Dauda je siguran.

35. minuta - Gyan je uletio u kazneni prostor iskosa, a onda se prepao Neuera i napucao loptu u gol-aut.

33. minuta - zato je jak ganski adut udarac iz daljine. Sada je probao Muntari, Neuer opet spreman.

31. minuta - ganski lijevi branič Afful opasno 'propušta' po boku. Već tri opasne njemačke akcije stigle su po njemačkom desnom krilu, posljednji je prošao Götze, ali je na kraji izborio samo korner...

21. minuta - Opet Özil, ovaj put dobar centaršut na prvu vratnicu i Müllera, ali je Boye pravovremen u bloku...

18. minuta - 'probudio' se i Özil i pripremio sve Khediri za udarac s 20-ak metara. No, veznjak Reala je opalio ravno u Daudu.

13. minuta - ponajbolji igrač Gane Atsu opalio je iz daljine, Neuer ipak brani...

11. minuta - prvi opasan napad Njemačke završio je Kroosovim udarcem sa 16 metara u Boyeov blok.

7. minuta - prvu priliku na utakmici imala je Gana! Odličnu akciju Muntarija i Atsua udarcem nebu pod oblake s 10-ak metara upropastio je Gyan.

Njemačka (4-3-3): Neuer - Höwedes, Hummels, Mertesacker, Jerome Boateng (od 46. Mustafi) - Khedira (od 69. Schweinsteiger), Lahm, Kroos - Götze (od 69. Klose), Özil, Müller.

Gana (4-2-3-1): Dauda - Asamoah, Boye, Mensah, Afful - Rabiu, Muntari - A. Ayew, Kevin-Prince Boateng (od 52. J. Ayew), Atsu (od 72. Wakaso) - Gyan.

REZULTATI 2. KOLA:

Njemačka - Gana 2-2

U nedjelju:

SAD - Portugal

TABLICA:

1. Njemačka 2 1 1 0 6-2 4

2. SAD 1 1 0 0 2-1 3

3. Gana 2 0 1 1 3-4 1

4. Portugal 1 0 0 1 0-4 0

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 01:35