Nogometni wunderkind u Dinamu

LINZ - Dragi moji, teška su vremena! U svojoj novinarskoj karijeri trčao sam za Maradonom po Sevilli i Buenos Airesu, za Platinijem po Parizu, Šukera sam lovio po Madridu i Londonu, ali nikad nisam mislio da ću prijeći tisuću kilometara da bih intervjuirao - trinaestogodišnjaka. A ovaj vikend sam upravo potrošio loveći Matea Kovačića, čudo od djeteta, rođenog 6. svibnja 1994. godine u Linzu.



Obitelj Kovačić, Stipo i Ružica, žive u predgrađu Linza. Osim Matea imaju i dvije kćeri, Jelenu (11) i Katarinu (6), koje su zbunjeno i začuđeno gledale svu tu gužvu oko njihova brata, a posebno kad je fotoreporter Jutarnjeg bacio loptu Mateu i rekao: "Da vidimo što znaš!"



Mali trinaestogodišnji čarobnjak vrtio je loptu poput brazilskih žonglera, otac tvrdi da može napraviti "tisuću na nozi". Onda je jednako vješto žonglirao i s teniskom lopticom. Nismo inzistirali da pokuša s bananom, kutijom šibica, narančom...



Obitelj Kovačić vuče korijene iz Kotor Varoši, mjesta pokraj Banjaluke. Stipo je iz Bosne otišao 1990. godine, nešto prije nego što su ondje počeli nered i rat. Pokušao je u Kanadi, ali se ubrzo premjestio u Gornju Austriju. 1993. godine vjenčao se Ružicom u Linzu, svadba je bila u Zagrebu u "Kasandri".



Stipo i Ružica obožavaju Zagreb i 1. kolovoza doselit će u hrvatsku metropolu. S Dinamom su dogovoreni svi detalji, Mateo već ima stipendijski ugovor. Božidar Šikić, bivši šef omladinske škole, napokon je napravio pravu stvar, otkrio je i oteo "wunderkinda" bogatijim i većim klubovima. Ne možete vjerovati koliko se velikih klubova motalo oko obitelji Kovačić i htjelo zakapariti Matea.



- Živjeti u Zagrebu oduvijek je bio moj san. Popiti kavu na Jelačić placu i pročitati Sportske, vrijedi više nego sto 'iljada eura - kaže Stipo.



Dinamo je njihova definitivna odluka iako je Mateo već dvaput bio u kampu Intera iz Milana i godinu i pol su ga vabili da se preseli u Milano. Ali Stipo Kovačić ima zdravu logiku:



- Osim što sam respektirao sinovu odluku, a ona glasi - Zagreb, odlazak u Inter bio bi pun neizvjesnosti, ondje se 1500 djece bori za ugovor. Ovdje ću, ipak, biti među svojim ljudima, a, osim toga, impresionirao me susret s Mamićem i Šikićem, izuzetno korektnim ljudima...



Prije četiri mjeseca Matea i Stipu zvali su u Amsterdam, Ajax zna za malog majstora. Kad je imao deset godina vabili su ga u VfB Stuttgart, a Stipi su nudili odličan posao u Mercedesu. Bayernovi lovci na talente nekoliko puta bili su u Linzu, a svidio se i Juventusu kada je bio glavni u pobjedi nad Juventusovom akademijom 6-2. "Nije ga išlo", zabio je samo jedan...



Mateo Kovačić pohađa sportsku školu u Linzu, jednako dobro govori hrvatski i njemački i veseli se dolasku u Dinamo za koji je već igrao na nekim turnirima. Otkrio ga je Dinamov trener Miro Stipić kad mu je bilo samo dvanaest i već tada se znalo da će postati Dinamov član.



- Fascinirala me Mamićeva otvorenost. Nije tražio da potpišemo ugovor s njegovom agencijom, samo s Dinamom. Eh, da je u Hrvatskoj ligi pet Mamića, liga bi nam bila na razini Bundeslige... - kaže Stipo Kovačić.



Mateo obožava Kaku, a na zidu u svojoj sobici drži poster Luke Modrića.



- Daj Bože da mu bude nasljednik - kaže otac, uz dodatak:



- Neka bude što mora biti, ali, zahvalit ću Bogu što će mi sin odrasti u Zagrebu...



Kovačić ide putem Zvonimira Bobana



Iako mu je samo trinaest godina, sobica Matea Kovačića puna je pehara, medalja, diploma. Gdje god je igrao, bio je najbolji igrač. U Zagrebu, Čakovcu, Pragu, na Siciliji, Beču, Barceloni...



Mateo Kovačić ide putem Zvonimira Bobana. I njegov otac ostavio je sve u Imotskom i zaputio se na riskantan put u Zagreb. Uspio je, snaga talenta Zvonimira Bobana pobijedila je mnoge zapreke...



Dinamo kopira Arsenal, Barcu...



Ovo što Dinamo čini s jednim trinaestogodišnjakom, Arsenal već dugo prakticira. I ne samo Arsenal, već i Barcelona i Udinese, itd. Tako je Cesc Fabregas došao u London, Messi u Barcelonu. Za tom metodom posegnuo je i Zdravko Mamić, nagovorio je cijelu obitelj da se preseli u Zagreb kako bi mu Mateo Kovačić bio na oku. Vidjet ćemo kako će završiti ta avantura jer Mateo Kovačić već sada sve zna o nogometu, ali tek ulazi u najpasnije godine.





Tomislav Židak
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:11