Novica Petrač odslužio kaznu za otmicu Tomislava Zagorca

LEPOGLAVA - Novica Petrač danas je, deset minuta prije podne, pušten iz najstrože hrvatske kaznionice u Lepoglavi.



Odslužio je tri od ukupno 3,5 godine izrečene kazne zatvora zbog sudjelovanja u otmici Tomislava Zagorca, sina generala Vladimira Zagorca, a zbog dobrog vladanja četiri mjeseca prije izlazak iz zatvora dopustilo mu je Povjerenstvo za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa.



Novica Petrač formalno će biti slobodan tek 1. rujna, kada mu istječe 3,5-godišnja kazna zbog sudjelovanja u otmici, zbog čega je uhićen 1. ožujka 2004.



Sljedeća četiri mjeseca na uvjetnom otpustu morat će se redovito javljati sucu izvršenja, a ako u međuvremenu počini novo kazneno djelo, mogao bi se vratiti u zatvor.



Ispred zatvorskih vrata sa sjeverne strane kaznionice Novicu su dočekali braća Nikola i Roko te trojica prijatelja. Novica Petrač nije htio komentirati prijevremeno napuštanje zatvora nego se, s osmijehom na licu i dignutim rukama, mirno prošetao kroz "kordon" novinara kako bi zagrlio braću i prijatelje.



Njegov izlazak na slobodu oni su popratili pljeskom i uzvicima, a nakon što su se izgrlili, Novica je s bratom Nikolom ušao u luksuzni BMW 645ci i uputio se prema Zagrebu. Izlazak je fotoaparatom snimao i jedan policajac u civilu.



Na odsluženje kazne u Lepoglavu Novica Petrač je došao iz zatvora u Glini u rujnu 2005., cijelo vrijeme je bio radno aktivan u drvoprerađivačkoj radionici, a od kolovoza 2006. preseljen je u poluotvoreni odjel u šumu Ivančica, na radno mjesto sjekača, gdje se bavio pripremom ogrjevnog drva.



Radna ocjena mu je bila odlična, zbog čega mu je i odobrena molba za uvjetno puštanje iz zatvora. U zatvoru se aktivno bavio sportom, išao u teretanu i nije bio bolestan. Knjige nije posuđivao, ali je redovito čitao dnevne i tjedne novine. Mladi Petrač četvrti je od desetorice osuđenih za otmicu T. Zagorca koji se našao na slobodi.



Nakon Darija Jajića, iz zatvora je već pušten i Libero Mateković, a prije mjeseca dana kazna je istekla i Siniši Ježoviti. Za manje od mjesec dana zatvorsku kaznu će odslužiti i Marinko Gošuljević te Ivan Bastalić, a Stevo Smrček bio bi slobodan još prije pola godine da se protiv njega ne vodi drugi kazneni postupak.



Iza rešetaka se još nalaze braća Ico i Nikola Mateković te Novičin otac Hrvoje Petrač, koji su nepravomoćno osuđeni na šest, odnosno sedam godina zatvora. Protiv Novice Petrača vodila su se još dva postupka. Proces koji se vodio zbog premlaćivanja D. R., bombaša iz britanske ambasade, pao je u zastaru, dok proces zbog izazivanja prometne nesreće s težim posljedicama još traje.







Hrvoje Petrač još se nalazi u Remetincu. Iako presuda Županijskog suda još nije postala pravomoćna i o njoj tek treba odlučivati Vrhovni sud, stariji Petrač tražio je da odmah krene na izdržavanje kazne. Iako je uobi-čajeno da osuđenici u Remetincu provedu oko mjesec dana prije nego što odu u neki drugi zatvor, Petrač je tamo već više od četiri mjeseca.      (M. Sm.)

Otac Hrvoje još u Remetincu



Hrvoje Appelt
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:08