ZADNJA PREDVIĐANJA

NOVO ISTRAŽIVANJE: GRABAR-KITAROVIĆ I MILANOVIĆ VODE MRTVU TRKU NA VRHU Škoro osjetno pao, Kolakušić potpuno potonuo

Zoran Milanović, Kolinda Grabar Kitarović, Miroslav Škoro
 Matija Djanješić / Tomislav Krišto / Hanza Media

U ponoć počinje izborna šutnja, a predsjednički su kandidati danas poslali posljednje poruke svojim biračima. Televizija RTL objavila je ekskluzivno istraživanje Promocije plus koje donosi preferencije kandidata za predsjedničke izbore.

Na samom vrhu vodi se mrtva utrka između aktualne predsjednice i bivšeg premijera. Kolinda Grabar-Kitarović i dalje je prvi izbor sa 27,9 posto, no u stopu je prati Zoran Milanović sa 26,7 posto. Miroslav Škoro je pao ispod 20 posto - bira ga 19,3 posto ispitanika. U usporedbi s rezultatima s početka prosinca i Grabar-Kitarović i Milanović bilježe rast nešto iznad postotnog boda, s tim da je kod predsjednice prošlih nekoliko mjeseci bio vidljiv trend pada, dok je Milanović blago rastao.

Mislav Kolakušić značajno se udaljio od vodećih kandidata i bira ga 6,8 posto ispitanika, što je gotovo 4 postotna boda manje nego početkom prosinca, a čak upola manje nego u studenom. Ivan Pernar raste, sada je iznad 3 posto. Ispod toga su i Dalija Orešković i Dejan Kovač, ali oboje bilježe rast. Orešković bira 2,9 posto ispitanika, Kovača 2,2 posto.

Dario Juričan, odnosno Milan Bandić, je na 1,8 posto, udvostručio je potporu u odnosu na početak mjeseca. Istu potporu kao tada, ispod jedan posto, imaju i Katarina Peović i Anto Đapić. Nedjeljko Babić je najlošije rangiran. A neodlučnih, s obzirom na velik broj kandidata, ima dosta: 7,7 posto, pa oni teoretski mogu i presložiti poredak s vrha, piše RTL. Prema ovim rezultatima čini se da će se predsjednik odlučiti u drugom krugu.

Provođenje istraživanja počelo je u utorak, na dan kada se na javnoj televiziji održalo sučeljavanje. Mali uzorak ispitanika obrađen toga dana, prije debate, pokazuje da je nakon nje rejting aktualnoj predsjednici i bivšem premijeru narastao, a Škori i Kolakušiću pao.

Osim opće podrške svakom pojedinom kandidatu istraživanje je pretpostavilo i tri scenarija drugog kruga.

Prođu li u drugi krug Grabar-Kitarović i Milanović, aktualna predsjednica ima malu prednost. Bira je 49 posto ispitanika, a Zorana Milanovića 45,9 posto. Teoretski, 5,1 posto neodlučnih mogu donijeti prevagu, ali doista je gusto i sve je gotovo u razini statističke pogreške. Od početka prosinca predsjednici je potpora narasla gotovo za postotni bod, a Milanoviću pala za gotovo dva postotna boda.

Ako se u drugom krugu nađu Grabar-Kitarović i Škoro, rivali kojima se preklapa biračko tijelo, - ishod je još napetiji! Miroslav Škoro 46,6 posto, Grabar-Kitarović 45,9 posto. Velik je broj neodlučnih – 7,5 posto, a oni bi odlučili pobjednika. Od početka prosinca Škoro je izgubio više od 3 postotna boda potpore, a Grabar-Kitarović raste za gotovo postotni bod.

U srazu Škore i Milanovića u drugom krugu Škoro dobija 47,5 posto, a Milanović 45,9 posto. Prije manje od dva tjedna Škoro je neusporedivo uvjerljivije pobjeđivao, od tada je pao, preko 5 postotnih bodova, a Milanović narastao više od 2 postotna boda. I ovdje se znakovito, gotovo udvostručio broj neodlučnih – sada ih je 6,6 posto, piše RTL.

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 17. do 19. prosinca 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 800 punoljetna građana Republike Hrvatske. Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 3,46 posto, uz razinu pouzdanosti od 95%

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:38