Novom rodilištu ključ u bravu zbog sporne pristupne ceste

SPLIT - Novo splitsko rodilište, najsuvremenija klinika splitskog KBC-a, vrijedna 35 milijuna eura, na čiju se gradnju čekalo godinama, za nepuna dva mjeseca bit će dovršeno, a potom -  zaključano!



Umjesto na prve bebe, novo će rodilište čekati da svjetlo dana konačno ugleda pristupna cesta bez koje to velebno zdanje ne može dobiti uporabnu dozvolu. Iako projektna dokumentacija za rodilište postoji već gotovo četiri godine, tek prije dva mjeseca Grad je pokrenuo pregovore s vlasnicima objekata koji se nalaze na toj trasi buduće ceste, a koji bi zbog njezine gradnje trebali biti srušeni.



No do danas dogovor o zamjenskim lokacijama nije postignut. Kako su za gradnju ceste potrebna četiri mjeseca, a ona još nije ni počela, ostaje upitno hoće li i kada novo rodilište otvoriti svoja vrata.



  Rodilište je u fazi završetka, kupuje se oprema, slijedi uređenje okoliša, a na cestu se predugo čekalo. Bit ću sretan kao malo dijete bude li gotova do jeseni.



Dujomir Marasović, ravnatelj KBC-a Split

Prema neslužbenim informacijama koje se mogu čuti u bolnici, to će se dogoditi tek poslije Nove godine.  I dok iz gradske službe ponavljaju kako se ulažu napori u što skorije rješenje problema, vlasnici spornih objekata tvrde suprotno.



Premda ne osporavaju činjenicu da je rodilište od općeg interesa, ne žele preuzimati krivnju za propuste koji su se dogodili, a time u pitanje doveli ne samo gradnju ceste već i opstanak proizvodnih pogona koje imaju u vlastitim, danas spornim prostorima. Štoviše, misle da je zavrzlama oko pristupne četverotračne ceste do rodilišta zapravo paravan za potrebe pristupa budućoj poslovno stambenoj zoni u blizini bolnice.



Jedna od nezadovoljnih poduzetnica Neda Makjanić Kunić, uzrujana što i dalje ne zna sudbinu svoje tekstilne radionice u kojoj djeluje već više od 12 godina, rekla je: - Ni rješenje o zamjenskom prostoru, ni kune, baš ništa do danas nisam dobila. Nisam nehumana, ali da bageri poravnaju ono što sam godinama stvarala bez adekvatne zamjene, to ne dolazi u obzir.



Sličan problem muči Dragu Veraju, vlasnika Staklomonta. - Još je sve u zraku, brinem se kada će i kako to biti riješeno. Samo za preseljenje pogona treba mi više od mjesec dana - rekao je Veraja koji zapošljava 20-ak radnika.



Marina Rajčić/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:57