BIJESAN KAO RIS

Obama poludio na šefove naftnih tvrtki zbog mrlje u Meksičkom zaljevu

 AP

WASHINGTON - Tri kompanije koje se međusobno optužuju za istjecanje nafte s platforme u Meksičkom zaljevu toliko su razljutile američkog predsjednika da je najavio kraj prisnog odnosa vlade i naftne industrije koji je postojao najmanje cijelo desetljeće.

- Moram reći da nisam cijenio smiješan spektakl tijekom kongresnih saslušaanja o toj stvari: direktori BP-ja, Transoceana i Halliburtona koji se nadmeću u upiranju prsta i okrivljavanju onih drugih. Američki narod nije bio impresioniran tim prizorom, a sasvim sigurno nisam ni ja. Dovoljno je tu odgovornosti za sve, i sve strane moraju je prihvatiti. Usput, to uključuje i federalne vlasti - rekao je Barack Obama na konferenciji za novinare u ružinjaku Bijele kuće.

Američki predsjednik bijesan je, naime, i zbog otkrića da su federalne vlasti omogućavale kompanijama da vade naftu s offshore platformi bez da su imale sve nužne dozvole. Prema zakonu koji je donesen 1969. nakon izlijevanja nafte u Santa Barbari, prije svakog većeg projekta, državne agencije dužne su sastaviti studiju o mogućim ekološkim posljedicama, no državna Služba za upravljanje mineralima (MMS) izdala je stotine dozvola za vađenje nafte bez tog dokumenta. Za platformu u vlasništvu British Petroleuma (BP), koja je eksplodirala prošli mjesec, MMS je tvrdio da ekološka studija nije potrebna jer rizik od nesreće nije visok.

- Pravilo će odsada biti - rekao je Obama, - vjeruj ali i provjeri .

Obama poludio na direktore naftnih tvrtki zbog mrlje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:55