HANZA HUB

Od polja do stola na hrvatski način

Vrijeme prikazivanja: petak 12.06. 2020. 14 sati

Hanza Media organizira online panel pod nazivom „Od polja do stola na hrvatski način“ koji možete pogledati na našoj platformi Hanza Hub u petak od 14 sati, 12. lipnja 2020.

Veliki trgovci i proizvođači hrane u mjesecima krize snažno su se okrenuli prema domaćim dobavljačima i proizvođačima hrane. Upravo svjedočimo velikoj kampanji Podravke u otkupu krastavaca, te paprika, feferona, rajčica… Svemu onome što između ostalog treba Podravci da proizvede nadaleko poznati ajvar, koji se izvozi i izvan Hrvatske.

Svjedočimo li upravo novom hrvatskom planu prehrambene neovisnosti: Od stola do polja, istoimenom europskom projektu pokrenutom od strane Ursule Von der Leyen i njezinog zelenog plana u kojem se traži ekološka proizvodnja sa manje pesticida i gnojiva uz alternativne izvore energije.

Promjena percepcije kupaca o važnosti kupnje domaćih i lokalnih proizvoda iz kratkih lanaca opskrbe i preko on-line dostave posljednjih je mjeseci dovela do povećane potražnje za okusima koje pamtimo iz djetinjstva, za hranom kakva je nekada bila.

Potencijali koje imamo u proizvodnji zdrave i ekološke hrane sada su prioritet novih mjera europske zajedničke poljoprivredne politike (EPP). To je prilika koju treba iskoristiti za turizam ali i svakoga dana za kupce. Recept za uspjeh je jednostavan ali težak - treba povezati proizvođača i kupca tako da se razvije lanac povjerenja u kvalitetu.

To su sve pitanja našeg panela o temi koja je jedna od najaktualnijih pitanja od početka krize i danima mjesecima koji dolaze nakon otvaranja.

Na panelu sudjeluju:

Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede

Vlado Čondić Galiničić, izvršni direktor Fortenova grupe za poljoprivredu i direktor Agrolagune

Dalibor Kezele, direktor sektora poljoprivrede Podravke

Vjekoslav Budanec, predsjednik Hrvatske udruge povrćara

i

moderator online panela Frenki Laušić, novinar i kolumnist Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:34