IZA KULISA

Odgoda Brexita znači nastavak sapunice i kaosa

Boris Johnson na sastanku G-7 raspravlja s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom
 Andrew Parsons / REUTERS

Koja podudarnost ako ovo doista bude posljednja odgoda Brexita: Ujedinjena Kraljevina, koja je Hrvatskoj uz Nizozemsku blokirala otvaranje pregovora u proljeće 2005. godine, slično kao što su ovih dana učinile Francuska i Nizozemska s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, izaći će iz Europske unije upravo kada njome bude predsjedala Hrvatska. Ako se ostvari novi rok od 31. siječna 2020. godine, tada će Hrvatska biti na čelu EU kada se ona smanji na 27 država članica.

To i nije tako bitno. Najbitnije je da se sada doista vjeruje da neće doći do neregularnog Brexita nego će se to dogoditi uz Sporazum. Ovu odgodu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, kojemu za mjesec dana istječe mandat, nazvao je “Flextension” jer postoji fleksibilna klauzula prema kojoj je 31. siječnja sljedeće godine zadnji dan do kojega UK mora napustiti EU, ali to se može dogoditi bilo koji prvi dan u mjesecima prije toga, pa čak i još tijekom 2019. godine, ako Britanci do tada dovrše svoj postupak kod kuće.

A to je pitanje na koje nitko ne može dati siguran odgovor. Može li još nešto krenuti krivo u Londonu? Dosadašnje je iskustvo pokazalo da može tako da niti ova odgoda, o kojoj su se za manje od 15 minuta složili veleposlanici EU, a potom je usvojena pisanom procedurom bez potrebe sazivanja još jednog izvanrednog summita, ne znači kraj sapunice.

Europskoj uniji se doista žuri jer je umorna od Brexita. Ima puno posla koji je na čekanju i oko kojeg se države članice neće tako lako i tako brzo složiti kao o odgodi Brexita. Tek je počela rasprava o višegodišnjem financijskom okviru EU, a razlike su tako velike da je teško vjerovati da bi se u željenom roku mogao postići dogovor.

Sada kad je Brexit odgođen, došlo se do neugodne situacije u kojoj i London mora nominirati svog povjerenika u Europskoj komisiji. I početak mandata Komisije, zakazan za 1. studenoga ove godine, odgođen je najmanje do 1. prosinca, ako se nešto ne zakomplicira i Komisija počne mandat sljedeće godine. I Brexit i potvrđivanje nove Komisije pretvaraju se u sapunicu kojoj bi što prije trebao doći kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:05