NEOBIČAN TRENUTAK

OGLASILI SE S RTL-a I OTKRILI ČIJI JE STOŽER TRAŽIO PREKID SINOĆNJE TV DEBATE 'Gospođa je ušla u režiju i zahtijevala da se emisija završi'

 
Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović
 Boris Kovacev / CROPIX

Zbog medijskih upita i izjava iz oba stožera predsjedničkih kandidata o tome tko je tijekom RTL Duela zatražio preskakanje zadnje tematske cjeline i završetak emisije, RTL je jutros poslao priopćenje u kojem je objasnio detalje sinoćnje debate.

"Završetak debate zatražila je savjetnica predsjednice Republike, gospođa Renata Margaretić Urlić, koja je na RTL došla zajedno s članovima njezinog izbornog stožera. Ona je, tijekom emisije, ušla u režiju i zatražila da se 'zbog produljenog trajanja i umora predsjednice, debata završi'. Na upit urednice emisije je li to službeni stav stožera, gospođa Margaretić Urlić je odgovorila da 'dolazi u ime stožera'.

Voditelji RTL Duela taj su zahtjev prenijeli predsjedničkim kandidatima Kolindi Grabar Kitarović i Zoranu Milanoviću, ali im i ponudili mogućnost nastavka debate, na što su oni javno pristali.

RTL je profesionalno organizirao i proveo debatu, omogućio kandidatima da sami postavljaju pitanja, dopustio teme koje su sami otvorili i smatra da su time ispoštovana profesionalna načela novinarske struke.

Oba stožera ranije su se složila da emisija može potrajati duže od predviđenih 90 minuta", navodi se u jutros poslanom prioćenju.

Podsjetimo, na kraju prilično duge debate dogodio se neobičan trenutak u kojem su voditelji najavili da će se preskočiti cijeli jedan blok pitanja.

- Na zahtjev jednog od stožera preskočit ćemo blok pitanja "Kratko i jasno" - poručili su voditelji i time iznenadili i Milanovića i Grabar-Kitarović. Kandidat SDP-a odmah je zatražio da mu se odgovori čiji je stožer zatražio prekid, ali voditelji to nisu učinili.

Davor Pongračić / CROPIX
Renata Margaretić Urlić, Kolinda Grabar Kitarović (arhiva)

Nakon kraćeg razgovora, i voditelji i Milanović i Grabar-Kitarović složili su se da se taj blok pitanja ipak ne preskoči.

Nedugo nakon završetka debate na pitanje "tko je tražio prekid" sinoć su se oglasili iz obaju izbornih stožera - Ivan Anušić (Grabar-Kitarović) i Nikola Jelić (Milanović).

Prvo je Jelić napisao na svojem Twitter profilu da "Stožer Zorana Milanovića nije tražio nikakvo odustajanje od bloka pitanja u debati RTL-a.".

- Kao voditelj izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović nisam tražio prekid debate - nešto kasnije je na Twitteru napisao i Ivan Anušić.

Potom se opet oglasio Nikola Jelić i dodao da u ime stožera Zorana Milanovića traži od RTL televizije da objasni i objavi tko je tražio prekid debate. Jelić je potom još dodao: - Mi nismo tražili. A voditelj stožera @KolindaGK - koji kaže da nije ni on - uopće nije ni bio na RTL-u.

Jutros se, nakon što je objavljeno da je predsjedničina savjetnica tražila prekid debate, ponovno oglasio glasnogovornik Milanovićeva stožera Nikola Jelić.

"Prekid je tražio stožer Kolinde Grabar-Kitarović... zašto su sinoć besramno lagali javnost?', napisao je na Twitteru.

"Stožer Kolinde Grabar-Kitarović u ovome nije sudjelovao, niti je zatražio prekid debate, a savjetnica predsjednice Republike, gospođa Renata Margaretić Urlić nije članica stožera. Mi s tim nemamo veze", rekao je danas za Dnevnik.hr Zoltan Kabok, glasnogovornik kampanje Grabar-Kitarović.

Ističe i kako stožer u tome nije sudjelovao, a da jedini koji može donijeti odluku takvog tipa je Ivan Anušić, voditelj stožera Kolinde Grabar-Kitarović koji sinoć i nije bio tamo, kazao je Kabok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2024 05:21