IZA KULISA

Oparina osuda je poruka i šutljivom HDZ-u

Andro Krstulović Opara
 Tom Dubravec / CROPIX

Izjava državnog tajnika Glunčića bila je nedopustiva i omalovažavajuća i zaslužuje osudu svakog odgovornog čovjeka. Državni dužnosnici moraju biti svjesni posljedica izgovorene riječi, rekao je Andre Krstulović Opara, predsjednik saborskog Odbora za obrazovanje.

Zašto je važna Oparina izjava?

Opara je prvi istaknuti član HDZ-a koji se jasno definirao prema Glunčićevoj izjavi. Glunčić je, za slučaj da je netko zaboravio, komentirajući loše rezultate hrvatskih učenika na PISA testovima izjavio - te rezultate moramo uzeti s malom sumnjom... U nekim europskim zemljama kažu lošijim učenicima da na dan testiranja ne dođu na nastavu. Kod nas su u statistiku ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine – komentirao je Matko Glunčić, državni tajnik za obrazovanje, na jednoj od nacionalnih televizija. To što je izjavio Glunčić u svakoj bi zemlji izazvalo gomilu javnog nezadovoljstva i brzu smjenu. U Hrvatskoj je Glunčić još uvijek na svojoj poziciji i danima već iznosi razna opravdanja za izrečeno. Uglavnom, tvrdi da nije vičan politici i javnim nastupima, a ministar ga, držeći ga u Ministarstvu, evidentno štiti. Opara je tu prvi iz HDZ-a koji je rekao ono što se očekuje od svakog tko može utjecati na politički život.

Što s Glunčićem nakon svega?

Sam kaže da Glunčićeva izjava zaslužuje osudu svakog odgovornog čovjeka. To pokazuje da ima osjećaj za druge. Glunčić, očito, nema. Glunčić je govorio kao što se i predstavljao, u ulozi znanstvenika. Znanstvenici nisu glupi. Naprotiv. Glunčić je uvrijedio ne samo učenike, nego i nastavnike, a i sve one koji su ispite riješili bolje od hrvatskih učenika. Prve zato što su nesposobni naučiti, druge jer su nesposobni poučiti, a posljednje zato što su skloni varati. Glunčić je možda govoreći o drugima mislio na sebe, a predstavljao one koji ga čuvaju. Zato je za sve najbolje da ode. Opara pak možda pokaže da se stvari mogu mijenjati. Nabolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 17:09