IZA KULISA

Opasna poruka ministra Kujundžića javnosti

Milan Kujundžić
 Goran Mehkek / CROPIX

Kadija te tuži, kadija ti sudi! A tko je kadija? U zdravstvu, čini se, ministar Milan Kujundžić. Naime, ne samo da postavlja bolnička upravna vijeća po svom ukusu i odabiru već im određuje i hoće li ili neće nekoga smijeniti, odnosno kada će zasjedati, daje naputke s kojim se brojem članova donose neke odluke, tko mora ili ne mora sudjelovati u nekoj odluci ma što pisalo u zakonu ili statutima ustanova. Ministar “dobije informacije”, a onda “misli” što bi bilo dobro, a što ne za taj isti UV.

U nemilom događaju koji se zbio krajem prošle godine, odnosno fizičkom “uvjeravanju” između zamjenice ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice prof. dr. Dijane Zadravec i voditeljice Odjela nabave Mije Primorac, ministar je odlučio biti “umješač”.

Poslao je pismo preko “patke na vrh glave” predsjedniku Upravnog vijeća čim je čuo što je na dnevnom redu s instrukcijama oko jedne točke - smjene zamjenice ravnatelja premda je sigurno i sam svjestan da je to što je učinio protupropisno. Traži tako da u trenutku odluke moraju biti nazočni svi članovi UV-a, a bilo bi dobro da dođe i prozvana zamjenica te se mora izjasniti o “optužbama”...

Kujundžić je tim svojim potezom pokazao da je u stanju braniti neobranjivo i poslao opasnu poruku javnosti. Naime, bez obzira na to što se taj nemili događaj pokušava prikazati kao afekt bez ozbiljnih posljedica, opravdanja a onda ni ostanka na nekoj funkciji ne može biti. U zemljama u kojima se znaju pravila igre UV uopće ne bi imao posla u ovom slučaju jer bi akteri sami podnijeli ostavke.

U Hrvatskoj to nije slučaj pa se čak u zakulisne igre “upetljava” i ministar zaboravljajući, očito, da tu nije riječ samo o pokušaju izigravanja propisa s radom UV-a nego je poruka koju šalje zapravo pogubna. Nije važno kako se tko ponaša i kakav je prekršaj napravio nego koliko mu je snažan politički čuvar leđa, odnosno funkcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:03