TURISTIČKA PATROLA

Opatija: Dobra vrijedna novca

Ured za kontrolu kvalitete za Jutarnji list recenzira turističko odredište i ocjenjuje sve elemente ponude www.ukk.hr

Uređenost, izgled i čistoća mjesta

Smeđa signalizacija, informativne table i uređeni prilazi već će vam na samom ulazu dati do znanja da ste stigli u turističko odredište. Približavajući se užem središtu, manje zamjerke uočavaju se jedino u manjim ulicama, dijelom neočišće-nima, te na stepenicama koje vode prema tzv. lungomareu, šetnici uz more, dok lišće dominira većinom ulica. Kada je riječ o zelenim površinama, Opatiji je teško konkurirati jer ih uistinu ima dovoljno. No, da je suditi po autobusnom kolodvoru, koji nema čekaonicu niti mogućnost kupo-vine autobusnih karata u poslijepodnevnim satima, teško bi se zaključilo da se radi o turističkom gradu.

Informiranje turista

U Opatiji kao turist zaista možete biti opušteni. Naime, turistička zajednica će vas dočekati s brojnim brošurama i korisnim informacijama, a njezini ljubazni djelatnici imat će odgovore na sva pitanja. I sami Opatijci će vam rado pomoći i uputiti vas do željenog cilja - traženog hotela, restorana ili znamenitosti. Dobrodošlicu će turistima zaželjeti i informativne ploče postavljene po gradu. Unatoč tome, višak u gradu ne bi bila ni još koja ploča tzv. smeđe signalizacije.

Smještaj

Budući da se ponuda smještaja kontinuirano razvija, svatko u ovom gradu može pronaći nešto za sebe. U odnosu na druga turistička mjesta slične veličine, Opatija raspolaže bogatom smještajnom ponudom te, iznenađujuće, još uvijek ima prostora za njezino unapređenje.

Ugostiteljska ponuda

Vrhunski restorani svojevrsni su zaštitni znak Opatije i okolice, iako je u gradu moguće pronaći i cjenovno povoljniji obrok. No, u cjenovno prihvatljivijim restoranima nerijetko nedostaje veća ponuda lokalnih, tradicionalnih specijaliteta. Cjenovna politika u skladu je s tipom objekta i ponudom, pa je tako za pizzu potrebno izdvojiti od 35 kuna naviše, za tjestenine i rižota od oko 40-ak kuna, a za mesna jela poput ćevapčića ili ražnjića također od 40 kuna naviše. I cijene napitaka su popularne - kava s mlijekom koštat će vas od 10 kuna naviše, domaće pivo od 0,33 dl oko 14, a sokovi oko 16 kuna.

Uređenost i opremljenost plaža

Iako se Opatija ne može pohvaliti velikim brojem plaža, one postojeće su dobro uređene i održavane, dok neke čak krase i plave zastave. Upravo je na takvim plažama moguće iznajmiti ležaljke i suncobrane, za oko 50 kuna po danu, dok će vam na poznatoj plaži Slatina naplatiti i tuširanje. Na nekim su plažama postavljeni i sanitarni čvorovi, čijoj bi čistoći trebalo posvetiti više pažnje.

Rekreacija i sport, ponuda izleta

S obzirom na dobar položaj, Opatija svojim gostima nudi niz različitih izleta: od klasičnih razgledavanja grada i plovidbe akvatorijem do sve popularnijih avanturističkih programa i izleta na obližnje otoke ili u Istru. Prednost grada je i što u istom danu nudi doživljaje i planine i mora. Opatiju i Rijeku moguće je razgledati i turističkim autobusom po cijeni od 50 kuna po osobi.

Kupovina, ponuda suvenira

Iako postoje trgovine s poznatim modnim brendovima, Opatija bi trebala još puno uložiti da kupovina postane motiv dolaska njezinih turista. Uz klasične suvenirnice i ulične prodavače, koji prodaju predmete s opatijskim motivima, u gradu još ima dovoljno mogućnosti za bogatiji razvoj ponude autentičnih suvenira.

Kulturni sadržaji i događanja

Makar ostavlja dojam odredišta za “mirniji” odmor, Opatija i njezina okolica svojevrstan su centar raznih događanja i manifestacija. No, uzme li se u obzir brojnost smještajnih kapaciteta, trebala bi još više obogatiti kalendar svojih događanja.

Zabavni i noćni život

Premda je sinonim za već spomenuti mirniji odmor, Opatija nudi mogućnosti i za noćni provod.

Odnos cijene i kvalitete

Sa smještajnim kapacitetima, uređenim šetnicama i plažama te parkovima kao hortikulturnim oazama Opatija je, uz prihvatljive cijene, dobar odabir kako za miran, tako i za aktivan odmor. Ipak, za visokorazvijeni turizam kojem teži, trebala bi jače razvijati određene elemente ponude.

Količina osmijeha

Duga tradicija opatijskog turizma ocrtava se i u odnosu Opatijaca prema gostu. Naime, ponosni stanovnici s veseljem će popričati sa svakim turistom te mu preporučiti odlazak u svoj omiljeni restoran ili kavanu. Duga tradicija turizma vidljiva je i u onom najvažnijem - kvalitetnom i profesionalnom kadru, odnosno usluzi. U ovom ćete gradu uistinu rijetko susresti neljubazno osoblje, no i to je, baš kao i drugdje, moguće.

Stara dama novog šarma

Desetljećima je bila omiljeno odredište višeg sloja Austo-ugarske monarhije, a zahvaljujući bogatoj turističkoj povijesti i položaju u podnožju Učke, nadaleko je poznata po neodoljivoj kombinaciji prirode i djela ljudskih ruku. Poznata je i po svojim parkovima i šetnicama, brojnim restoranima, ljetnikovcima i hotelima, a u novije vrijeme i po sve popularnijim wellness oazama. Stoga nimalo ne čudi što je zovu perjanicom, ali i kolijevkom hrvatskog turizma, a često će za nju reći i da je „stara dama vječnog šarma“. Riječ je, pogađate, o Opatiji…

Ističemo:

PLUS - Uređenost gradskih parkova, profesionalan pristup i usluga, bogata smještajno-ugostiteljska ponuda, dobar položaj, doživljaj planine i mora u istom danu

MINUS - Nedovoljno autentičnih suvenira i manifestacija, nečisti sanitarni čvorovi na plažama

Ukupan zbroj - 92,9 od 110

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 19:27