Opatijci će parkirati u garaži od ljeta 2008.

OPATIJA - Do ljeta iduće godine Opatijci će dobiti svoju prvu javnu garažu sa 350 parkirnih mjesta. Dugo najavljivana gradnja garaže postala je realnost nakon što je mađarska tvrtka Szeviep prošlog tjedna dobila građevinsku dozvolu za njenu gradnju, koja je bila nužni preduvjet da se na platou smještenom iza hotela Bellveue počne s konkretnim iskopima.



O tome kako će izgledati prva opatijska garaža informirao nas je opatijski arhitekt Igor Rukavina, koji je zajedno s riječkim arhitektom Borisom Cimašem autor idejnog rješenja po kojem će biti sagrađena.



- Lokacija i volumen planirane građevine nametnuli su nužnost njenog suvremenog oblikovanja, ali smo pritom vodili računa da se ona koloristički uklopi u taj dio Opatije - ističe Rukavina.



Prema njegovim riječima, jednom kad bude gotova, zgrada će ukupno imati devet etaža, od čega će se pet sa 350 planiranih parkirnih mjesta nalaziti pod zemljom, dok će na preostalim vanjskim etažama biti poslovni prostori različite namjene.



U garažu bi se automobilima ulazilo iz Ulice Joakima Rakovca, dok bi izlaz iz nje vodio na Ulicu maršala Tita.



- Usprkos svojoj veličini, garaža s morske strane gotovo neće biti vidljiva, a kako bi se što bolje uklopila u postojeći ambijent, na njenom krovu koji će se nalaziti u razini Rakovčeve ulice bit će sagrađen mali trg s fontanom - najavljuje opatijski arhitekt.



Prema njegovim riječima, glavni projektant garaže bit će Građevinski atelier iz Rijeke na čelu s Marinom Franolićem, a bude li sve u redu, prvi automobili će u nju moći parkirati već na ljeto 2008.






Koncesija koju su ishodovali vrijedi na razdoblje od 30 godina, nakon čega će garaža biti vraćena u posjed Gradu Opatiji. Osim na Slatini, opatijska gradska vlast planira raspisati novi javni natječaj za gradnju još jednog garažno-poslovnog centra na lokaciji pokraj gradske tržnice, koji bi po postojećim projekcijama mogao biti realiziran 2009.

Garaža stoji između 6 i 8 milijuna eura

Po već otprije dostupnim podacima mađarsku tvrtku Szeviep troškovi gradnje prve garaže u Opatiji trebali bi stajati između šest i osam milijuna eura. Da Mađari doista vjeruju kako se radi o isplativom biznisu, pokazuje i podatak da će na ime koncesije Gradu Opatiji godišnje isplaćivati 1,6 milijuna kuna, što je znatno veći iznos od onog koje su za isti posao ponudile konkurentske tvrtke.



Mihajlo Pažanin
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:29