Osam najglupljih izbora u povijesti NBA drafta

ZAGREB - Los Angeles Lakers i Orlando Magic kreću u veliku finalnu seriju koja će iznjedriti novog NBA prvaka, ali ostale su momčadi već počele razmišljati o tome kako će izgledati njihovi sastavi u sljedećoj sezoni.



Kako je prekjučer otvorena mogućnost za pregovore sa slobodnim igračima, tzv. free agentima, ali i s košarkašima koji u svojim ugovorima imaju opciju raskida kojim postaju slobodni igrači, generalni menadžeri NBA klubova počeli su sa slaganjem kockica i analizom svojih mogućnosti.



Lov na slobodne igrače ipak će malo pričekati jer ovise i o raspletu NBA finala, s obzirom na to da će Orlandov turski reprezentativac Hedo Turkoglu i Lakersov Lamar Odom biti među najpoželjnijim “free agentima”. Ključni događaj je NBA izbor novih igrača, odnosno NBA draft, koji će se održati 25. lipnja, dakle već za dvadesetak dana, u Madison Square Gardenu u New Yorku.



Na draft će se moći prijaviti svi igrači koji su rođeni prije 31. prosinca 1990. godine i prema najavama, to će biti draft s najslabijim izborom kvalitetnih igrača u posljednjih desetak godina.



Samim time i veća je mogućnost da NBA momčadi učine krivi korak pri izboru, pa čak i pokoju pogrešku na granici gluposti. Upravo zbog toga odlučili smo napraviti seleciju najglupljih odabira igrača u povijesti NBA drafta.



1. Darko Miličić (Detroit) prije Dwyane Wade, Carmelo Anthony i Chris Bosh - 2003.



Detroit Pistonsi su u draft 2003. godine ušli s naslovom NBA prvaka i imali neviđenu priliku prvim pickom zacementirati status NBA dinastije, ali su izabrali talentiranog srpskog centra koji je zauvijek ostao vječiti talent i propustili tri all-star igrača, od kojih će barem jedan biti izabran u košarkašku Kuću slavnih.



2. Sam Bowie (Portland) izabran Michael Jordan, Charles Barkley i John Stockton - 1984.



Portland je imao pravo drugog izbora i tražio je centra, a kako su Houston Rockets kao prvi birali Hakeema Olayuwona, oni su odabrali Sama Bowieja. No, mogli su izabrati Charlesa Barkleyja ili Johna Stocktona i, što je još gore, propustili su priliku dovesti najvećeg od najvećih - Michaela Jordana.



3. Sihugo Green ispred Billa Russella - 1956.



Ni najveći NBA fanatici ne znaju tko je Sihugo Green, a Bill Russell?



4. Mychal Thompson, Phil Ford i Purvis Short izabrani prije Larrya Birda - 1978.



Čak tri igrača prije Larrya Birda. Tri gluposti zaredom.



5. Joe Smith prije Kevina Garnetta - 1995.



Dovoljno je reći da je Kevin Garnett i danas jedan od najboljih igrača lige.



6. Scottie Pippen nakon Armona Gilliama te izvjesnog Dennisa Hopsona - 1987.



Valja ipak priznati da je Pippen bio “nebrušeni dijamant” koji nije briljirao na sveučilištu.



7. Lorenzen Wright i Vitaly Potapenko izabrani ispred Kobea Bryanta i Stevea Nasha - 1996.



Charlote je izabrao Kobea Bryanta, a Phoenix Stevea Nasha. LA Clippersi su se odlučili za ukrajinskog centra Vitalyja Potapenka.



8. Antonio Daniels, Tony Battie i Adonal Foyle izabrani ispred Tracya McGradya - 1997. - prvi pick Tim Duncan



Te godine prvi je izbor bio logičan i nepogrešiv jer su San Antonio Spursi izabrali Tima Duncana, ali ostalo društvo je propustilo Tracyja McGradyja kojega je izabrao Toronto.





Prvi izbor drafta ove godine sigurno će biti Blake Griffin, ali s druge strane najboljeg sveučilišnog igrača 2008. i ovogodišnjeg NCAA prvaka sa sveučilištom North Carolina, Tylera Hansbrougha, okružuju predviđanja o tek drugom krugu drafta. Zašto? Glavni prigovori na štetu Hansbrougha su fizičke predispozicije, stoga smo odlučili usporediti Griffina i Hansbrougha prema tim parametrima, pa sami procijenite jesu li baš te stvari odlučujuće.



Griffin



Visina: 208



Raspon ruku: 210 cm



Visina s podignutim rukama: 266 cm



Težina: 112,5



Hansbrough



Visina: 207



Raspon ruku: 211 cm



Visina s podignutim rukama: 268 cm



Težina: 106

Najbolji sveučilišni igrač 2008. tek u drugom krugu drafta?





Damir Klekar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:25