Osmogodišnja djevojčica traži razvod od muža

ZAGREB - Sud Saudijske Arabije trenutačno radi na pripremi saslušanja oko zahtjeva za razvod osmogodišnje djevojčice i njezina 50-godišnjeg supruga. Naime, za 50-godišnjeg muškarca djevojčicu je udao njezin otac bez njezina znanja zaključivši bračni ugovor na sudu u Unayzahu koji je oko 220 kilometara od Rijada. Na istome je sudu njezina majka, unatoč protivljenju svoga supruga, uložila zahtjev za poništenje braka.



Odvjetnik malene djevojčice ističe da se ona sprema krenuti u četvrti razred osnovne škole te da “još ne zna da je udana”, a saudijskoj su se udruzi za ljudska prava, tražeći intervenciju zbog poništenja braka, obratili i bliski rođaci osmogodišnjakinje. Suprug malene djevojčice odbio je odustati od braka s njom jer “ne čini ništa protuzakonito”.



Inače, u travnju ove godine u susjednom je Jemenu poništen brak jedne osmogodišnje djevojčice sa 28-godišnjim muškarcem. Organizacije za zaštitu prava djece objašnjavaju da se djeca često vjenčaju zbog stare tradicije u sklopu koje očevi obećavaju svoje tek rođene sinove i kćeri svojim rođacima ne bi li ih brakom zaštitili od “nepodobnih” odnosa.




Martina Hrupić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:22